Risc de neteja ètnica al Sudan del Sud

Des del 2013, més d'un millió de persones han abandonat el país, i han causat l'èxode més gran a l'Àfrica central des del genocidi a Ruanda

4
Es llegeix en minuts
kamor34668297 a u n  truck drives past displaced south sudanese families r160712120720

kamor34668297 a u n truck drives past displaced south sudanese families r160712120720 / HANDOUT

Les Nacions Unides van publicar un informe el 10 de novembre de 2016 advertint la comunitat internacional de l'imminent risc d'una neteja ètnica i genocidi de les dimensions de Ruanda al Sudan del Sud. 

L'informe de la comissió de drets humans de les Nacions Unides al Sudan del Sud va declarar, després de deu dies observant la situació del conflicte al voltant del país, que s'estan portant a terme massacres, violacions en grup i inanició com a tàctica de guerra.  

EN GUERRA DES DEL 2013

El jove Estat que va declarar la seva independència del Sudan el 2011 està en guerra des del 2013 quan una facció de l'Exèrcit d'Alliberament del Poble del Sudan va intentar efectuar un cop d'Estat fruit de rivalitats internes en el seu braç polític. L'intent de cop d'Estat del vicepresident Riek Machar contra el govern de Salva Kiir ha enfrontat els grups ètnics dels dos polítics -nuer i dinka, respectivament- i ha generalitzat el conflicte a la resta del país, compost per més de 60 grups ètnics, històricament enfrontats amb els dinka.

Després de la seva secessió del Sudan, la nació més jove del món es trobava en un estat econòmic i polític fràgil. La politització de l'Exèrcit d'Alliberament del Poble del Sudan en l'únic partit polític del país no va donar lloc a la creació d'un sistema polític multipartidista. Sense la competència entre forces polítiques necessària en qualsevol estat democràtic, la lluita interna al partit va donar lloc a un conflicte armat.

El Consell de Seguretat va imposar sancions al Sudan del Sud el març del 2015 i va congelar els actius de diversos militars dels dos bàndols del conflicte. L'agost del 2015 els bàndols van arribar a un acord de pau, però el pacte es va trencar i la violència des d'aleshores ha empitjorat. 

CONFLICTE ÈTNIC

En els últims mesos, la confrontació ètnica s'han generalitzat, dividint el país políticament i fomentant una bretxa entre grups ètnics basada en l'animositat. L'arrel de les tensions ètniques es troba en les grans proporcions de grups humans desplaçats a la regió.

Adama Diengconseller especial de l'ONU en la prevenció de genocidis, ha demanat al Consell de Seguretat la imposició d'un embargament d'armes per prevenir la violència entre grups. Així mateix, el coordinador humanitari de l'ONU al Sudan del Sud ha declarat la seva preocupació respecte als impediments burocràtics i les restriccions a què s'enfronten les agències humanitàries al país.

CONSEQÜÈNCIES HUMANITÀRIES 

La intensificació del conflicte comporta greus conseqüències per a l'estabilitat del jove país i per a la regió. Si la comunitat internacional fracassa a evitar la neteja ètnica podríem estar davant d'un genocidi de les dimensions de Ruanda. Keith Harper, representant dels Estats Units per al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, va declarar a Ginebra que hi ha proves que demostren que el Govern té civils com a blanc a Equatòria Central i s'està preparant per a atacs de gran escala. 

Des del 2013, més d'un milió de persones han abandonat el país i han causat l'èxode més gran a l'Àfrica central des del genocidi a Ruanda. Més de 4.000 persones han creuat la frontera amb Uganda, on el camp de refugiats Bidibidi acull al voltant de 188.000 persones. Uns 36.000 refugiats han arribat a Etiòpia des del setembre i 57.000 han fugit al Congo. Medard Mokobke Mabe, coordinador de la Creu Roja a la República Democràtica del Congo, declara que no tenen recursos per acollir aquest flux de persones, fet que exposa els països veïns a una gran font d'inestabilitat afegida.

Ban Ki-moon va declarar que les unitats de manteniment de la pau de les Nacions Unides al Sudan del Sud no tenen els mitjans per prevenir assassinats en massa. Avui dia, la missió al país té aproximadament 14.000 soldats i policies, però durant els atacs el juliol passat es va observar que no tenen els mitjans per prevenir atacs a civils. Així mateix, atacs a treballadors humanitaris en els últims mesos mostren la incapacitat de garantir la seva seguretat. Empleats d'oenagés han sigut atacats i violats en els últims mesos. 

IMPLICACIONS GEOPOLÍTIQUES

La crisi al Sudan del Sud preocupa els països veïns Uganda, el Sudan, Etiòpia i Eritrea. Els seus interessos divergents es manifesten en el conflicte al Sudan del Sud i podrien incrementar la tensió a la regió. Per un costat, l'aliança entre Uganda i Etiòpia al Sudan del Sud preocupa Eritrea i el Sudan, que veuen el seu posicionament regional amenaçat. 

El suport d'Uganda al Sudan del Sud preocupa el Sudan ja que ha contribuït a posar en dubte la posició geopolítica i econòmica del Sudan a la regió. El Sudan ha mostrat suport al govern de Kiir al Sudan del Sud. No obstant, és poc probable que el Sudan no estigui utilitzant el conflicte al país veí per debilitar-lo donant suport a l'oposició i presentant-se com una alternativa estable i forta que pugui competir amb els interessos d'Uganda. 

DIVISIÓ ACCENTUADA

Notícies relacionades

Etiòpia ha evitat involucrar-se en el conflicte de forma bilateral per diverses raons geopolítiques, diplomàtiques i de seguretat. El flux de refugiats del Sudan del Sud a Etiòpia, juntament amb el risc de conflicte ètnic que es podria estendre a la regió de Gambella a Etiòpia accentuant la divisió entre nuer i anuak i l'amenaça a la seguretat de les fronteres del país, han mantingut fins avui Etiòpia amb un paper estrictament diplomàtic. 

Finalment, el suposat suport d'Eritrea a l'oposició al Sudan del Sud, tot i el seu recolzament oficial al govern, és una gran preocupació per a Etiòpia, que veu Eritrea com la principal font d'inestabilitat a la banya d'Àfrica. Eritrea veu el conflicte al Sudan del Sud com una oportunitat per establir la seva posició a la regió, amb el suport del Sudan, i frenar la seva vulnerabilitat política.