Anàlisi

L''Obamacare' en l'era de Trump

Entre els analistes de política sanitària sembla molt estesa la idea que l'assegurança no serà revocada

3
Es llegeix en minuts
Una infermera d’un hospital nord-americà, en una imatge d’arxiu.

Una infermera d’un hospital nord-americà, en una imatge d’arxiu. / JONATHAN BACHMAN (REUTERS)

Fa un any Agenda Pública publicava un article sobre l'Affordable Care Act (conegut com a 'Obamacare') que finalitzava dient el següent: “L'èxit o fracàs de l''Obamacare' no el podrem afirmar fins que no es porti a terme un canvi de Govern i puguem veure si les reformes introduïdes van més enllà del determini d'una Administració concreta i fins i tot aconsegueixen sobreviure a governs contraris a tot el que pugui sonar a col·lectivització de l'assistència sanitària".

El canvi de Govern arriba i ara toca aventurar si el Govern de Donald Trump farà certes les seves amenaces preelectorals en matèria sanitària o si, contràriament, l''Obamacare' és un llegat que pot resistir els cicles polítics.

L'APLICACIÓ DE L'ASSEGURANÇA

Sota el Govern de Barack Obama s'ha aconseguit incrementar el nombre de persones als Estats Units amb assegurança sanitària fins a xifres menors de les esperades quan es va implantar l''Obamacare', però molt més elevades que les existents abans d'aquesta implantació. No obstant, ha presentat importants problemes en la seva aplicació, degut a: 1) la seva complexa burocratització, derivada de la hiperfragmentació del sistema sanitari nord-americà; 2) la seva intenció de generar canvis dins del sistema preexistent, no canviant l'escenari de joc sinó adaptant-se a reformes menys estructurals dins de l'escenari marcat per les asseguradores sanitàries; 3) les seves dificultats per atraure l'assegurament a població jove amb bons nivells de salut; i 4) la seva incapacitat per generar al voltant de si una majoria social de suport a l'Affordabe Care Act (com mostren les dades publicades recentment en un article de Health Affairs Blog on s'assenyala una divisió igualada entre partidaris i detractors de l''Obamacare').

EL QUE ES VA DIR A LA CAMPANYA

Durant la campanya electoral, Hillary Clinton va defensar una bateria de mesures encaminades a la millora de l''Obamacare', un paper més gran de l'Estat en el compromís per expandir l'assegurament sanitari i un insistent propòsit de regular els preus dels medicaments. Per la seva part, Trump va defensar en gairebé tota la campanya la seva intenció de revocar l'Affordable Care Act sense plantejar clarament una alternativa diferent de tornar a la situació anterior.

L'estiu passat, el republicà Paul Ryan sí que va intentar desenvolupar el plantejament del seu partit com a alternativa a l'Affordable Care Act, però no es va plasmar en propostes concretes i en impactes de cobertura i despesa sanitària perquè, probablement, la disminució de la cobertura sanitària i l'increment de la despesa no són polítiques fàcils de vendre a l'electorat, com s'assenyalava recentment a Health Affairs.

PROBABLE INCREMENT DE LA DESPESA

Si, més enllà de les mesures simbòliques contra l''Obamacare' que conté el seu primer decret com a president, Trump compleix les intencions mostrades durant la campanya de revocar l'Affordable Care Act, això significaria la pèrdua de la cobertura sanitària per a 20 milions de nord-americans (segons dades del Committee for a Responsible Federal Budget i el Commonwealth Fund) i un probable increment de la despesa sanitària (el control d'aquesta despesa ha sigut un altre dels èxits, encara que més descafeïnat, de l''Obamacare').

Notícies relacionades

No sembla fàcil predir les polítiques que aplicarà Trump, però entre els analistes de l'àmbit de la salut pública i la política sanitària (com a exemple, és recomanable llegir el recent article publicat a 'Lancet') sembla molt estesa la idea que l''Obamacare' no serà revocat (almenys no en els termes plantejats per Trump en la campanya electoral), encara que tampoc s'aprofundirà en el necessari desenvolupament, precís per continuar amb l'expansió de l'assegurament sanitari.

Probablement, la principal amenaça per a la salut de la població nord-americana no radica en si es manté, millora o elimina l'Affordable Care Act. Semblen molt més perilloses les propostes de Trump sobre el medi ambient, el control d'armes o la possibilitat de veure com les diferències racials, de gènere i classe social s'incrementen encara més. L''Obamacare' ha sigut un bon intent, amb les seves llums i les seves ombres, però no podem fer recaure sobre ell la responsabilitat de sostenir la salut d'un país que, en els aspectes relacionats amb els determinants no sanitaris de salut, sembla no tenir una clara aposta pel benestar i la salut en totes les seves polítiques.