RELLEU PRESIDENCIAL A LA PRIMERA POTÈNCIA MUNDIAL

¿Què serà de l'acord sobre el canvi climàtic amb Trump?

Xina ja s'ha pronunciat i ha sol·licitat públicament al nou president que no retiri als Estats Units del compromís

2
Es llegeix en minuts

Donald Trump va anunciar repetidament durant la seva campanya la seva intenció de retirar els Estats Units de l’acord de París sobre canvi climàtic. Si seguís endavant amb els seus plans, ¿quines serien les principals repercussions? L’acord de París constitueix una fita en la lluita contra el canvi climàtic. Contra tot pronòstic va tirar endavant el desembre del 2015 i va entrar en vigor el mes de novembre passat, quan la seva entrada en vigor no s’esperava fins al 2018 com a molt aviat.

    No obstant, després de la victòria de Trump molts es pregunten si la retirada dels Estats Units pot posar en perill la continuïtat i l’efectivitat de l’acord, ja que els EUA són després de la Xina el principal emissor de gasos d’efecte hivernacle. Alguns han plantejat la possibilitat que la sortida arrossegués la Xina a abandonar l’acord també. No obstant, el gegant asiàtic ja s’ha pronunciat sol·licitant públicament a Trump que no es retiri de l’acord. La Xina, abans considerada un obstacle en les negociacions climàtiques, s’ha convertit en un actor líder en aquest àmbit. I si els EUA abandonen l’acord es pot esperar que la Xina aprofiti l’oportunitat per ocupar el buit i incrementar així el seu reconeixement internacional.

Ara bé, ¿la retirada dels EUA podria deixar sense efecte el tractat al perdre el segon principal emissor? No, sempre que la Xina, així com la resta de països que ja l’han ratificat, mantinguin el seu compromís, ja que els requisits mínims (ratificació per 55 països representant el 55% de les emissions globals) se seguirien complint. El principal problema que suposaria la sortida dels EUA seria la pèrdua del principal donant del Fons per als Països Menys Desenvolupats, principal mecanisme per canalitzar inversions cap a aquests països per implementar polítiques climàtiques. El finançament constitueix un element clau per implementar l’acord i perquè els països en desenvolupament puguin complir amb els seus objectius climàtics.

Notícies relacionades

    Però, més enllà de si Trump compleix la seva promesa de retirar-se del tractat, això serà un problema amb total seguretat. I és que una de les propostes estrella entre les seves primeres mesures a prendre és cancel·lar milers de milions en inversions en programes climàtics de les Nacions Unides per reinventar-los al país.

    En qualsevol cas, l’abandonament formal no es produiria oficialment fins a passats quatre anys, ja que la clàusula de retirada del tractat estipula que el país interessat podrà retirar-se quan passi un any des de la notificació al secretari general de l’ONU. A més, un país no pot sol·licitar la seva retirada fins que hagin passat tres anys de l’entrada en vigor del tractat. Per tant, no seria fins a l’any 2020 quan els EUA es podrien retirar formalment del tractat. I llavors hi haurà unes noves eleccions i la Casa Blanca podria tenir un nou inquilí.