Els efectes d'una gran crisi humanitària

Refugiats, condemnats a morir de fred

Tothom sabia que s'acostava a Grècia un fenomen meteorològic amb temperatures extremes

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp36789692 migrants stand next to their tents at the moria hotspot on t170109104554

zentauroepp36789692 migrants stand next to their tents at the moria hotspot on t170109104554 / STR

El dia 5 passat, Yannis Mouzalas, el ministre grec d’Immigració, va expressar públicament la seva satisfacció perquè cap immigrant o refugiat passava fred. Aquella mateixa nit, Grècia estava literalment congelada. I no és que no se sabés, tothom ho sabia i havia sigut anunciat durant dies a les notícies: Ariadna, el fenomen meteorològic que havai d’afectar Grècia amb temperatures àrtiques al començament del 2017, ja havia arribat.

Diversos actors locals, activistes i algunes oenagés han estat lluitant perquè es traslladin els refugiats dels camps a llocs que estiguin més ben habilitats. De manera similar, els mateixos refugiats han estat expressant la urgent necessitat de calefacció, aigua calenta i condicions de vida decents. «Els vam dir que si no teníem calefacció al camp per a tothom, no hi deixaríem entrar a ningú (referint-se al camp)», comentava M. O., pare de sis nens en un camp al nord de Grècia. «Coneixeu la meva situació, ho sabeu tot sobre mi i la meva família però no feu res», deia L. S., mare soltera de quatre fills al camp de Softex, mentre atacava un representant d’ACNUR amb la seva bossa just abans de Nadal. 

ELS DIES MÉS FREDS

El ministre d’Immigració creia que estaven sota cobert i tot sota control. Malgrat això, la realitat de les persones que es troben en camps petits no té res a veure amb aquestes declaracions, ja que milers de refugiats a Moria i Samos estan passant els dies més freds de les últimes dècades a Grècia en tendes de campanya. 

Ahir al matí no hi havia electricitat als camps de Softex ni Vasilika, ja que en absència de calefacció central les estufes elèctriques han produït un col·lapse de la xarxa. Els camps de Vasilika i Oreokastro estan exposats a temperatures d’entre 10 i 15 graus sota zero. L’ajuntament els ha facilitat estufes grans que, lamentablement, tenen un efecte limitat (o cap) en espais oberts tan grans. 

REPTES SENSE RESPOSTA

Una altra vegada es podria dir que l’extraordinari nombre de refugiats i immigrants, juntament amb la recessió econòmica i les condicions de temperatura extrema, creen reptes als quals el govern hauria de donar resposta. Però aquest argument és evasiu i potencialment perillós, ja que ofereix de forma constant una coartada a pràctiques inacceptables. 

Notícies relacionades

Al mateix temps, sobre el terreny presenciem la despesa enorme de recursos per part de les institucions i les organitzacions. Tenim una crisi extraordinària i una partida de diners extraordinaris assignada per alleujar-la. Desafortunadament, hi ha una total falta d’esforços coordinats per assegurar la seguretat de les persones als camps de refugiats a Grècia. Segons la Constitució grega, «el respecte i la protecció de la dignitat humana són obligacions fonamentals de l’Estat». I també assenyala: «Tota persona en territori grec disfruta de l’absoluta protecció de la vida, honor i llibertat, sense prejudici de la seva nacionalitat, raça, idioma i creences religioses o polítiques». 

En altres paraules, és obligació de l’Estat vetllar per la seguretat i per unes condicions decents dins (i fora) dels camps. I per tant, hem d’arribar a la conclusió que exposar les persones refugiades a temperatures àrtiques equival a un tracte inhumà, contrari a l’article 3 de la Convenció Europea dels Drets Humans.