Pop

És un animal complex, capaç de descargolar la tapa d'un pot de menjar o de reconèixer-se al mirall

1
Es llegeix en minuts

El pop és un cefalòpode, cosa que significaria que és un animal que té els peus al cap i descriu la seva anatomia particular. És un mol·lusc i està per tant relacionat amb animals com les cloïsses o els cargols. Però ha sigut demostrat que té un comportament sofisticat que respon a un sistema nerviós molt desenvolupat. Coneixem el seu genoma i acabem de descobrir que algunes espècies viuen fins i tot en les profunditats de l’oceà, on tenen comportaments particulars.

Segurament poca gent coneix els pops fora de l’àmbit dels restaurants, i fins i tot gràcies a aquests establiments, però formen un conjunt d’animals fora del que és comú. Per un costat tenim la seva anatomia particular, amb vuit braços flexibles, i els seus grans ulls. Per una altra part s’ha anat descobrint que és capaç de resoldre problemes complexos com obrir un pot que conté menjar descargolant la tapa, o de reconèixer-se en un mirall. Quan el 2015 es va resoldre el seu genoma es va trobar que és més gran i que té més gens que no pas l’humà, però sobretot que té molts gens implicats en el desenvolupament del sistema nerviós, cosa que explicaria el seu comportament complex.

Notícies relacionades

Les observacions portades a terme a Hawaii i el Perú han permès comprovar que aquests animals coven els seus ous durant mesos o anys perquè les baixes temperatures fan que tot vagi molt lent. Els investigadors es pregunten sobre els efectes d’explotar recursos minerals als llocs on es troben aquests animals tan fràgils.

Cada vegada més ens preguntem sobre com hem de tractar les espècies animals amb les quals convivim al nostre planeta. Fins ara semblava que ens havíem de preocupar sobretot de no causar dolor o de protegir les espècies més pròximes a nosaltres. Ara sabem que animals que semblen llunyans com per exemple els pops són sensibles i s’han adaptat a entorns on la vida és molt difícil. Haurem de pensar bé com els tracatem.