Un zoo del futur

Volem un zoològic educatiu i transmissor dels valors de la conservació i preservació de la diversitat, molt allunyat de les instal·lacions centrades en l'exhibició

3
Es llegeix en minuts
icoy35292440 zoo160826155959

icoy35292440 zoo160826155959 / FERRAN NADEU

A Barcelona ens estimem el Zoo. El lligam emocional que tenim la majoria dels veïns i veïnes amb aquesta institució té a veure amb l’experiència personal, familiar, la infantesa, el descobriment de la natura, el vincle amb altres espècies... És des d’aquesta estima des d’on ens hem de preguntar: estem fent el millor zoo possible? És el zoo que tenim el que volem?

En una entrevista, Jane Goodall Jane Goodalldeia: "No podríem tancar tots els zoològics perquè, ¿on posaríem els animals? Crec que hem de treballar amb els que tenim, procurant que tinguin les millors condicions". A Barcelona estem fent un debat: com podem millorar el Zoo per adaptar-lo als nous valors de la societat actual? Com fem d’aquesta institució un instrument al servei d’una bona política pública de conservació, recuperació i reintroducció, i de investigació científica? I, sobretot, com accentuem el seu component educatiu i sensibilizador per aconseguir una millor comprensió dels reptes i oportunitats que ens aporta el món animal al segle XXI?

Tot això, per descomptat, sempre des del respecte més absolut al benestar dels animals. Els darrers mesos, des de l’Ajuntament, s’ha situat aquest debat en un grup de treball en el que s’ha pogut fer un debat franc i extens sobre les funcions de la institució zoològica al segle XXI i, en concret, sobre el futur del Zoo de Barcelona. Un debat ric, gràcies a les aportacions, propostes i experiències d’entitats animalistes, conservacionistes, persones expertes i del món científic, treballadors del Zoo i grups polítics.

REPENSAR EL ZOO

Tots plegats hem arribat a un seguit de conclusions conjuntes que compartim: cal repensar el zoo, fer-ho pensant en els animals i en la ciutadania, en la millor aportació que pot fer un zoo del segle XXI des de la perspectiva de defensa de la biodiversitat i dels valors de la sostenibilitat. 

Fruit d'aquests debats, ens acostem a temps de canvis en el zoo. A temps de redefinició i d'un nou impuls d'aquesta institució. Volem un zoo on cadascuna de les especies animals sigui coherent amb el nou model de zoo. Volem un zoo educatiu i transmissor dels valors de la conservació i preservació de la diversitat, molt allunyat de les instal·lacions centrades en l’exhibició. I aquest nou model ha d'incorporar els diferents mecanismes d’implicació en la conservació, ja sigui amb especies amenaçades o en perill d'extinció, o ja sigui treballant amb programes de biodiversitat fora del zoo. Els visitants han de poder veure i conèixer com viuen les especies aprofitant que les tenim aquí, però han de poder fer-ho a consciència, amb instruments que superin el simple entreteniment i amb una elevada carrega pedagògica que acompanyi la visita i que la faci més interessant i educativa. 

SERVEI PÚBLIC

El Zoo és també un servei públic de gestió municipal que ha de garantir la continuïtat de les persones i el talent que han fet possible fins ara la seva missió, vinculada amb polítiques de benestar animal i de foment de la biodiversitat que inspiren un zoo modern, tecnològicament avançat, amb els millors professionals al servei d’un projecte innovador, il·lusionant i a l’alçada del moment que vivim.

Avui la consciència sobre el patiment animal s’ha estès a la nostra societat. La societat no és la mateixa que hi havia quan van aparèixer aquestes institucions. Ho van fer en època colonial i, certament, han evolucionat moltíssim i ja no tenen res a veure amb les de llavors. Avui un zoo ha de ser un equipament de preservació, conservació i coneixement de la biodiversitat del planeta. Però la consciència social també ha evolucionat, la relació dels humans amb els animals ha canviat. Cal doncs, que els zoos estiguin a l’alçada d’aquest canvi, es posin al dia en relació a l’ètica vinculada al tracte dels animals i ens sàpiguen comunicar el reptes en relació a la biodiversitat que enfrontem.

EXPERIÈNCIES I APRENENTATGES

Notícies relacionades

Volem fer un zoo que reculli les millors experiències i aprenentatges d’aquelles institucions que, com la nostra, han volgut fer una passa endavant en la seva transformació. Volem ser pioners, com ho és en tantes coses aquesta ciutat, obrint camí amb altres zoològics del món per reconvertir aquests espais i adequar-los al que s’espera d’ells en pla segle XXI.

Avui moltes mirades del món conservacionista, científic i de l’àmbit dels zoos estan mirant el procés que fa mesos que hem endegat, pendents del camí que prendrem a partir d’ara. Tenim un important repte per davant i comptem amb una ciutat sencera que s’estima el zoo, que sap que ha de canviar i que té capacitat d’impulsar aquest canvi. El futur del zoo és un zoo amb futur.