40 anys de progrés

Antonio Asensio va entendre les necessitats de la societat espanyola i el paper fonamental dels mitjans

2
Es llegeix en minuts
36603887 60

36603887 60

Espanya ha experimentat un progrés espectacular els últims 40 anys. En el regnat del rei Joan Carles, la Constitució del 1978 amb la nostra plena incorporació al sistema democràtic i a l'Estat de dret i amb una economia social de mercat garant de l'Estat de benestar, així com la pertinença a la UE i l'apertura al món, han sigut els pilars que han sostingut la prosperitat d'Espanya en aquest temps. En aquesta transformació hi han tingut molt a veure els mitjans de comunicació i en particular el Grup Zeta que va néixer el 1976 amb la democràcia acabada d'estrenar.

El seu fundador, Antonio Asensio, un empresari fet a si mateix, va entendre les necessitats de la societat espanyola i el paper fonamental que havien de tenir els mitjans de comunicació per consolidar el sistema democràtic de llibertats. Interviú, la primera capçalera del grup, testimonia singularment les ànsies de canvi i obertura després de 40 anys de dictadura. Després en van arribar altres, com EL PERIÓDICO DE CATALUNYA o la revista Tiempo que han sigut, en aquestes quatre dècades, puntals de la llibertat d'expressió a Espanya.

En tots els àmbits el nostre país ha fet un salt de gegant en aquest període. El llarg cicle expansiu de l'economia espanyola durant la primera dècada d'aquest segle, va tenir un vessant clarament positiu, encarnat en la internacionalització empresarial, i un altre de negatiu, basat en l'especulació que va alimentar la bombolla immobiliària. Mentre aquesta va desencadenar una de les recessions més grans de la nostra història, la sortida a l'exterior de les empreses ha sigut part fonamental de la recuperació del país i ho és per al seu futur.

La recessió ha deixat profundes cicatrius socials, en especial una inacceptable taxa d'atur, però també ha demostrat que els fonaments del sistema són sòlids i que el nostre Estat de benestar, tot i amb retallades, ha resistit raonablement.

Per AQUEST motiu, hem de ser optimistes de cara al futur. Si aconseguim millorar la competitivitat del teixit empresarial i aconseguir la seva plena incorporació al mercat global, en especial de les pimes, estarem posant les bases per fer un nou salt de modernitat i progrés en la pròxima dècada. I tot plegat preservant el sistema institucional que ens ha portat fins aquí. Els principis bàsics de la Constitució del 78 i la pertinença a la UE són línies vermelles que hem de preservar per garantir el benestar del conjunt dels ciutadans i assegurar les seves bones expectatives de futur.

Notícies relacionades

En aquest sentit, el desafiament sobiranista, en l'àmbit domèstic, i els moviments antieuropeistes, en l'extern, constitueixen els principals desafiaments a què haurem de fer front els pròxims anys.

Davant la magnitud dels reptes plantejats, en aquest moment, igual que fa 40 anys, el paper dels mitjans és clau. Malgrat la multiplicació de fonts d'informació que ha portat l'era digital, segueixen sent essencials per ordenar i jerarquitzar totes aquestes dades i oferir als ciutadans informació rigorosa i veraç que els permeti prendre les seves decisions de manera responsable. Estic segur que el Grup Zeta seguirà contribuint a la millora de la qualitat de la nostra democràcia i, per tant, al benestar dels nostres ciutadans.

Temes:

Grup Zeta Premsa