19 set 2020

Anar al contingut

EDITORIALS

La socialdemocràcia recula a Europa

AP / GREGORIO BORGIA

La socialdemocràcia recula a Europa

Els partits socialistes no han sigut capaços de plantejar un projecte que no reprodueixi les polítiques neoliberals

La caiguda de Matteo Renzi arrossegat pel rotund no en el referèndum constitucional italià és un nou revés a la socialdemocràcia a la Unió Europea, que es confirmarà amb molta probabilitat a les eleccions presidencials franceses. Si Manuel Valls o el candidat socialista que en resulti escollit no supera la primera volta, la segona i tercera economies de l’eurozona estaran més encara a mercè de les consignes d’austeritat a ultrança que procedeixen d’Alemanya. El Govern de Berlín, recolzat per Holanda i altres països del nord, ha impedit fins i tot el gir que la Comissió Europea havia iniciat al flexibilitzar la política d’austeritat amb un pla inversor que quedarà segurament en no-res.

La cancellera alemanya no cedeix en una política econòmica que accentua les desigualtats i frena el creixement, però seria injust atribuir a Angela Merkel tots els mals que pateix Europa. En alguns casos, com l’acollida de refugiats o l’advertència que va llançar a Donald Trump al felicitar-lo pel seu triomf, ha sigut l’única que ha mantingut la dignitat. No obstant, Merkel s’ha vist obligada pel seu propi partit i pels seus aliats més dretans a rectificar cap a un augment de la rigidesa en l’acollida de refugiats per temor al creixement del partit xenòfob Alternativa per a Alemanya. Aquesta marxa enrere és un exemple del que li passa també a la socialdemocràcia europea. Ni la dreta clàssica ni el socialisme democràtic saben trobar la fórmula per combatre els populismes de dreta o d’esquerra, i així estan enfrontats a l’etern dilema d’assemblar-s’hi per desactivar-los o combatre’ls de veritat per derrotar-los amb pedagogia democràtica en el terreny de les idees i els principis. L’alleujament de Brussel·les per la derrota del candidat ultra a la presidència d’Àustria no està justificat quan pràcticament la meitat de l’electorat (un 46%) va votar el polític xenòfob.

Per moltes raons, el fet que només un Executiu socialista, el de Malta (o dos, si s’hi inclou a Portugal), governi en solitari a la UE no és responsabilitat de la dreta, sinó que es deu a la incapacitat de la socialdemocràcia per plantejar a l’electorat un projecte autònom, que no reprodueixi les polítiques neoliberals com si fossin inevitables, mantingui un Estat del benestar amb prestacions dignes i sàpiga protegir els ciutadans castigats per una globalització incontrolada.