Compromís social, acompanyament i comprensió

2
Es llegeix en minuts
 

  / ARXIU / GUILLERMO MOLINER

Compromís social, acompanyament, comprensió i estima. Aquestes són algunes de les moltes paraules que defineixen l’acolliment familiar, la mesura de protecció a la infància que segons la Convenció del Dret de l’Infant i la Llei 14/2010 de Drets i Oportunitats de la Infància i l’Adolescència té preferència respecte les altres però que és, alhora, un gran desconeguda en el nostre país.

Actualment a Catalunya hi ha 600 famílies d’acollida, amb les quals hi viuen 1000 infants.  Però encara necessitem moltes més famílies que vulguin acollir, especialment a grups de germans i infants amb malalties, diversitat funcional i/o un volum important de visites amb la seva família d’origen. De fet, només en la franja d’edat 0-6 anys, etapa clau en el desenvolupament d’un infant, n’hi ha 100 amb aquestes característiques pendent d’una família.

"TU POTS SER LA FAMÍLIA QUE ESTÀ ESPERANT"

Per aquest motiu el Govern ha engegat la campanya “Tu pots ser la família que està esperant”, de promoció i divulgació de l’acolliment familiar. Aquesta campanya, estrenada en el marc de la primera edició de la Setmana de l’Acolliment que s’està desenvolupant aquestes dies a la ciutat de Sabadell, pretén apropar aquesta mesura de protecció a tota la població. I a la vegada, busca 100 famílies aquestes infants de 0 a 6 anys que ara mateix viuen en un centre i ho podrien fer en una família. Això no vol dir, però, que ens oblidem dels infants que tenen més de 7 anys. La campanya també ens portarà famílies per ells, però el Govern ha centrat els 0-6 com a prioritat, per evitar, precisament, que aquests infants es facin grans en els centres.

Notícies relacionades

Augmentar el coneixement de la ciutadania respecte l’acolliment familiar és el primer pas per sumar més famílies en aquest moviment de compromís social. Si sortim al carrer i preguntem, tothom sap què és una adopció. Però, i l’acolliment? El nombre de respostes correctes baixa considerablement. Ens cal explicar-ho molt, parlar-ne, divulgar-ho en petit comitè i en grans auditoris. I en aquesta comesa necessitem la complicitat de tothom: professionals implicats, actuals famílies, administració i també la dels mitjans de comunicació.

En aquestes últims mesos la Generalitat de Catalunya ha entomat un procés de reflexió amb tots els agents que treballen en l’acolliment per definir, conjuntament, propostes de millora del propi sistema. També s’està treballant un pla de suport a les famílies acollidores amb mesures d’acció positiva per aquest col·lectiu, per cuidar-les, per no posar pals a les rodes a la gran feina d’implicació social que fan. Totes aquestes millores, sumades a una bona tasca de difusió, ens ha de portar a aconseguir el nostre objectiu durant l’any 2017: aconseguir que tots els infants de 0 a 6 anys que no poden viure, temporalment, amb la seva família d’origen, puguin créixer amb una família d’acollida mentre la seva es recupera. Tu pots ser la família que està esperant.