L'AMFITEATRE

La Victòria viu

El festival que recorda la gran soprano es consolida en la seva quarta edició

3
Es llegeix en minuts
jgblanco36258727 barcelona  16 5 94   rueda de prensa de la soprano victoria 161112183026

jgblanco36258727 barcelona 16 5 94 rueda de prensa de la soprano victoria 161112183026

La Victòria viu o, en paraules de la gran 'mezzosoprano' Teresa Berganza, la Victòria dels Àngels "ressona" al pavelló Sant Rafael del recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona on se celebra bona part del festival de 'lied' LIFE Victoria en record i homenatge a la grandíssima soprano que va fer de la cançó una de les seves millors creacions.

Als seus 82 anys, Berganza segueix vessant energia com va demostrar en la trobada amb el públic que va obrir el festival el 4 de novembre. La soprano i la 'mezzo' no van cantar mai juntes. Hi havia una diferència d'edat, però, sobretot, de casa discogràfica. Tot i això, Berganza va explicar que sempre va voler fer "el que feia la Victòria amb el cant", encara que no fer-ho com ella, perquè "a la Victòria no se la podia copiar, se n'havia d'aprendre". I com ella, Berganza ha preferit cantar 'lied' i s'ha obsessionat per la pronunciació: "A la Victòria se li entenia tot en tots els idiomes".

Sentir Berganza parlar de la Victòria amb molt de respecte i encara més emoció va ser una excel·lent inauguració del festival que en quatre anys ha aconseguit consolidar-se tot i que és molt difícil organitzar una mostra musical d'aquesta mena amb l'agreujant aquest any de no poder comptar amb l'ajuda que atorgava el Ministeri de Cultura per a l'acció i la promoció cultural. No obstant, l'empenta d'Helena Mora, presidenta de la Fundació Victòria dels Àngels, ha aconseguit muntar un programa de gran atractiu vinculat en part a diferents commemoracions literàries d'aquest any.

Així, el baríton José Antonio López, acompanyat al piano per Ian Burnside, va oferir un programa (4 de novembre) dedicat a Shakespeare i Cervantes en què van destacar les 'Quatre chansons de Don Quichotte', de Jacques Ibert, juntament amb obres de Gerald Finzi, Matilde Salvador, Fernando Cabedo, Eduard Toldrà i Maurice Ravel.

La soprano Carmen Solís, amb el pianista Rubén Fernández Aguirre, va cantar lletres de Federico García Lorca a les quals tres compositors catalans havien posat música, Xavier Montsalvatge, Manuel García Morante i Miquel Ortega. Solís també va exhibir el seu talent operístic amb unes cançons de Giuseppe Verdi i en els dos bisos que va regalar al públic va fer el seu homenatge personal a la Victòria. Va interpretar 'Vissi d'arte', de 'Tosca', i 'El cant dels ocells'.

El LIFE Victoria té un vessant fonamental que és la formació mitjançant una sèrie de classes magistrals i l'oportunitat per a joves intèrprets de cantar en el mateix concert de les veus consolidades. Com a teloners de José Antonio López la soprano Mireia Tarragó i el pianista Eric Ledesma van interpretar cançons de Gabriel Fauré i de Toldrà. 

Abans del recital de Carmen Solís, la soprano Ulrike Halle, acompanyada al piano per Irune Liberal, va tenir una missió una mica difícil que la de telonera. Amb aquest concert retransmès en directe, Catalunya Ràdio inaugurava la commemoració del seu 30è aniversari. La primera veu que es va sentir en aquella emissora va ser precisament la de la Victòria. I Halle va interpretar amb gran elegància i sensibilitat les mateixes cançons de Franz Schubert, Johannes Brahms i Richard Strauss que es van sentir en la inauguració d'aquella estació.

Tractant-se d'un concert commemoratiu, la vetllada va tenir un vessant molt institucional amb la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i de responsables de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de les emissores públiques. Escoltant els discursos d'aquests representants podia semblar que estaven parlant de la BBC Radio 3 i no d'una emissora que és una ventafocs a la qual constantment se li regategen mitjans. Els professionals que han aconseguit que Catalunya Música hagi sobreviscut 30 anys en una situació de precarietat mereixen tot l'aplaudiment. No se'l mereixen els que han permès i permeten aquest estat.

Notícies relacionades

El LIFE Victoria s'agafa un breu descans fins al 13 de desembre en què la soprano Elena de la Merced, la 'mezzosoprano' Carol García i el baríton David Menéndez, acompanyats al piano per Rubén Fernández Aguirre, presentaran la integral de l'obra per a veu d'Enric Granados.  

Una setmana més tard, el baríton Joan Martín-Royo interpretarà el cicle de cançons 'Dichterliebe' ('Amor de poeta'), de Robert Schumann, i diverses cançons nocturnes de Franz Schubert. Tancarà el festival el 21 de desembre la soprano Maria Katzarava, que va deixar tan bona impressió la temporada passada al Liceu i al Festival de Peralada.