Editorials

Retard dels Jocs de Tarragona

1
Es llegeix en minuts
Voluntaris de la candidatura de Tarragona 2017 mostren la seva alegria després de conèixer que la ciutat serà la seu dels Jocs Mediterranis.

Voluntaris de la candidatura de Tarragona 2017 mostren la seva alegria després de conèixer que la ciutat serà la seu dels Jocs Mediterranis. / JAUME SELLART (EFE)

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va confirmar el que havia destapat la setmana passada el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco. Els Jocs Mediterranis de Tarragona 2017 s'ajornaran un any per la falta de recursos dels organitzadors. El comitè està encapçalat pel mateix Ballesteros, que a partir d'ara veu el seu futur polític sensiblement tocat. En lloc de celebrar-se entre el 30 de juny i el 9 de juliol del 2017, la competició es desenvoluparà del 22 de juny a l'1 de juliol de l'any següent. La resolució s'entreveu com un mal menor, poc o gens positiu per a la imatge de la ciutat que no oculta els errors de previsió de totes les parts implicades. Les aportacions públiques i privades havien quedat lluny del que s'havia pressupostat, un desfasament que, per exemple, havia suposat un retard en les infraestructures.

Els Jocs Mediterranis formen part des de la seva creació, l'any 1951, dels anomenats Jocs Regionals de l'olimpisme i avui en dia suposen un aparador per a ciutats del Mediterrani de menor potencial econòmic i demogràfic que les capitals i grans urbs dels seus respectius països. Barcelona, no obstant, va acollir la seva segona edició (1955) en uns temps en què ningú s'imaginava que un dia podia arribar a ser seu olímpica.

Notícies relacionades

La candidatura de Tarragona va ser escollida pel Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis (CIJM) l'octubre del 2011. Han passat més de sis anys i, durant aquest temps, el treball del comitè organitzador sempre s'ha vist condicionat per una mala planificació i per la falta de voluntat política de suport decidit a l'esdeveniment. En aquest sentit, el comitè organitzador ha lamentat que el Govern central no hagi complert el compromís d'aportar 12 milions d'euros, xifra que no subscrivia el president del Consell Superior d'Esport, Miguel Cardenal. És evident que l'existència d'un Govern en funcions durant 10 mesos ha sigut un altre gran inconvenient.

Ara només cal esperar que aquest ajornament no suposi un sobrecost per als ciutadans, que les previsions sobre patrocini siguin bastant més realistes i que totes les institucions es posin mans a l'obra perquè els Jocs es disputin amb la brillantor que es mereix la ciutat. Només el compliment d'aquestes condicions permetrà alleujar aquesta vergonyosa moratòria.