A favor dels deures escolars

1
Es llegeix en minuts
undefined36160161 gra336 madrid  04 11 2016   el ministro de educaci n  cultur161104145417

undefined36160161 gra336 madrid 04 11 2016 el ministro de educaci n cultur161104145417 / Chema Moya

Vivim en un món dislocat en què els rols socials es veuen contínuament alterats. Aquest mes de novembre, la Confederació Espanyola d’Associacions de Pares d’Alumnes (Ceapa) promou una vaga de deures escolars. De manera que mares i pares fan front comú amb els fills contra els professors i les escoles. Aquest rum-rum amb els deures fa mesos que dura. Ciutadans –aquest partit sempre tan diligent amb qualsevol demanda social que no qüestioni el verdader poder– ja va presentar en el seu moment dues proposicions al Parlament i al Congrés dels Diputats per prohibir (sic) els deures escolars.

Notícies relacionades

Aquesta campanya de pares i mares encoratjats per polítics populistes contra les tasques fora de l’horari lectiu em sembla l’atac més ferotge a l’autonomia de l’escola i a la llibertat de càtedra dels professors des que ens vam desfer de la dictadura per mort natural. Han de ser els professors i l’escola els que decideixin si hi ha d’haver deures o no. Ningú ha d’interferir en la dinàmica interna dels centres educatius fins a aquest punt. El contrari seria summament contraproduent i minaria encara més la perjudicada autoritat dels professors sovint tenallats pel maltractament simultani a què els sotmeten alguns progenitors i alguns alumnes poc donats a acceptar les mínimes normes de convivència i de comportament a l’aula.

Ignoro què mou alguns pares i mares a abanderar aquesta suposada revolució. Es queixen de l’excés de tasques i de la inutilitat de moltes d’elles. Potser alguna cosa hi té a veure el fet que als professors els costi cada dia més esforç mantenir l’ordre públic a classe, una tasca a la qual han de dedicar un temps que treuen al treball educatiu i que intenten que els alumnes recuperin a casa. Potser hi té a veure, en aquesta queixa, el fet que molts pares i mares es dediquen a complir ells amb les obligacions dels seus fills i així, certament, afegeixen una tercera jornada laboral de la qual es volen lògicament desfer. Abans de demanar que suprimeixin els deures seria millor que deixessin de fer-los ells. Un món amb encara menys deures fa més por que Trump a la Casa Blanca.