En defensa de les mares

No hi ha cap tutorial que programi la funció materna anticipadament, com si es tractés d'una rentadora automàtica

3
Es llegeix en minuts

La sociòloga Orna Donath publica un llibre titulat Madres arrepentidas: una mirada radical a la maternidad y sus falacias sociales que ha tingut un extraordinari ressò mediàtic. En el seu treball aquesta autora planteja que la maternitat no és cap experiència sagrada ni mítica, i que sovint acaba convertint-se en un error més d’entre els molts que es cometen a la vida. A través d’entrevistes orals a 23 dones i 10 homes, Orna Donath intenta definir què significa la maternitat més enllà dels ideals socials.

Encara que en el llibre també entrevista pares, li va interessar sobretot treballar sobre la pressió social a les dones des d’una perspectiva feminista, per això hi ha més entrevistes a mares. ¿Què diuen aquestes mares? Doncs revelen, per un costat, que estimen els seus fills però, per un altre, que preferirien no haver-los tingut. 

A vegades la pressió social excessiva, el que se suposa que una dona ha de fer per sentir-se realitzada, les ha empès a prendre una decisió difícil des d’un punt de vista pràctic i també subjectiu. A l’hora de la veritat, el suport dels altres escasseja, sovint les limitacions professionals i de temps de dedicació empobreixen les possibilitats per estar amb els nens, i no diguem el cansament físic que requereix la criança i l’educació, sense comptar amb els efectes que té en la vida professional.

Experiència relativa    

És així com, des de la sociologia, es pot fer una descripció d’aquest penediment: per a algunes mares, la maternitat és una experiència verdaderament «relativa». Donath denuncia la hipocresia social amb les seves ínfules sobre la maternitat com una experiència meravellosa i única en la vida, que «omple» de sentit la vida d’una dona. El seu estudi pretén «desconstruir» la novel·la rosa de la maternitat per posar en evidència les contradiccions que l’habiten.

És evident que les mares són com qualsevol altre ésser humà: no són millors ni pitjors. La seva experiència consisteix a fer-se càrrec d’uns petits sense un manual d’instruccions que garanteixi l’èxit final i sense tenir la certesa que no s’equivoquen quan estan educant. En efecte, no hi ha cap tutorial que programi la funció materna anticipadament, com si es tractés d’una rentadora automàtica. 

No hi ha res al món menys automàtic que l’amor. ¿Quina importància hi ha que no el puguem controlar quan, en canvi, el podem viure? Avui dia, molta gent pateix de falta d’amor. En canvi, estimar els fills és una cosa que totes i cadascuna de les mares entrevistades per Donath afirmen com una certesa actual.

Necessitem, doncs, sortir en defensa de les mares amb tots els seus errors, les seves dificultats i les seves pors, però també amb tot l’amor que manifesten, encara que sigui de forma precària i fràgil. Per descomptat, les mares no són perfectes (¿hi ha algú que ho sigui?), i potser tampoc ho han de ser tot pels seus fills. La frustració d’intentar-ho i no tirar endavant no significa que per a moltes dones la funció de mare deixi de formar part d’una vida quotidiana d’allò més intensa.

Ritme frenètic

Notícies relacionades

Córrer com boges d’una banda a l’altra, no diguem les activitats extraescolars, l’esmorzar a la motxilla per a l’excursió, les nits sense dormir per una otitis o un refredat, sense comptar les urgències quan procedeix o les escapades a casa dels avis, si n’hi ha, a un ritme sovint frenètic i sense cap marge de temps, fent migdiades on es pot (¡a l’autobús o al cine!) les mares, en definitiva, fan el que poden, com tots nosaltres.

Aquest és el senzill i evident missatge del llibre de Donath. Sense negar que encara hi ha, en les mares que defensem, un clar sentit heroic: el fet de ser allà i, malgrat tot, d’intentar-ho cada dia. A vegades la ciència social, doncs,  s’ocupa de recordar-nos coses tan senzilles com aquesta.