Els DISSABTES, CIÈNCIA

L'altre CUP

Els càncers d'origen desconegut encara són un enigma per a la medicina, però es produeixen avanços

4
Es llegeix en minuts

No us parlaré de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP). Era sols un petit truc de màgia perquè llegíssiu aquest article. Us vull parlar de l'altre CUP. Del Càncer d'Origen Desconegut (COD) o per les seves sigles en angles CUP (Cancer of Unknown Primary). Es tracta d'un enigma en oncologia. Una persona amb CUP és defineix com aquell pacient al qual es detecten metàstasis, però el tumor originari des d'on han nascut aquestes cèl·lules no es troba. És una situació estranya, ja que en la majoria dels casos un pacient amb càncer debuta amb el seu tumor primari sol o d'entrada ja es diagnostica el primari i les seves corresponents metàstasis. Recordem que les metàstasis son cèl·lules que s'escapen del tumor primari i per la sang o pel sistema limfàtic viatgen fins a altres teixits o òrgans. A vegades les metàstasis segueixen vies i destins coneguts, per exemple el càncer de mama acostuma a produir metàstasis a les costelles, el càncer de còlon ho fa al fetge, i el de pròstata, als ossos.

Però els CUP són un enigma. Pot ser que el tumor primari un cop ha tingut les seves cèl·lules filles metastàtiques hagi desaparegut, hagi mort. Com si fos un pare difunt que sols viu a l'ADN dels seus fills. O també pot ser que el tumor primari, encara que ja s'hagi disseminat per l'organisme, sigui molt petit i estigui amagat en regions de difícil visió amb les tècniques disponibles actualment. Quina de les dues hipòtesis és certa o si ambdues ho són és quelcom que serà descobert en un futur no gaire llunyà.

Els CUP representen entre el 5-10% de tots els tumors que es produeixen al planeta. Una xifra gens menyspreable si tenim en compte que la incidència de càncer va en augment i a una de cada tres persones li serà diagnosticat un tumor durant la seva vida. A més a més, com que l'aparició del càncer és més freqüent a mesura que envellim i els CUP acostumen a aparèixer al voltant del 60 anys, és probable que se n'incrementin els casos.

La supervivència després d'haver-se catalogat les metàstasis com a pertanyents a l'entitat CUP no és bona. El principal motiu és que el metge no sap ben bé què fer. Si desconeix si ve d'un càncer de pulmó o d'un càncer de mama, el tractament és incert. Moltes vegades es dóna un tractament d'ampli espectre per intentar matar les cèl·lules de diferents tipus de càncer. Seria com si tinguéssim una infecció, no haguéssim identificat el microorganisme que la causa i donéssim un antibiòtic per eliminar tot tipus de bacteris. En el cas del CUP, com en el cas de les malalties infeccioses, el metge voldria saber a quin tumor, a quin tipus de monstre, s'està veritablement enfrontant. Fins fa poc, fer el diagnòstic del tumor primari sols era possible en el 25% dels casos, un percentatge malauradament massa baix.

Recentment hem dirigit un estudi internacional que obre una escletxa d'esperança per als pacients CUP. Descrivim una forma de fer menys feixuga la tasca del metge donant-li la informació que desesperadament necessitava. Estudiant més de 10.000 tumors humans de quasi tots els teixits del cos, hem desenvolupat un test que, basat en els patrons epigenètics (marques químiques de l'ADN), identifica el tipus de tumor primari que ha produït les metàstasis dels CUP en aproximadament un 90% dels casos. Els llocs més comuns d'on van sorgir els CUP van ser el pulmó, la mama, el fetge, el tracte colorectal, el pàncrees i els tumors epitelials del cap i el coll. El treball ha durat més de cinc anys i ha representat un gran esforç per part de totes les persones i grups implicats, però és una d'aquelles troballes que es pot aplicar ara mateix.

Us puc assegurar que la meva màxima satisfacció és veure que quelcom que hem descobert al laboratori pot ser útil a les persones, especialment a aquelles que estan en situació de fragilitat, com les que estan afectades per malalties greus com el càncer. El sistema dissenyat (EPICUP), a més a més, ha estat un exemple de col·laboració publicoprivada, ja que un laboratori acadèmic en solitari no compta amb els recursos ni amb els canals adequats per fer arribar un producte als pacients i que sigui aprovat per les autoritats sanitàries.

Notícies relacionades

Els resultats demostren que diagnosticar el lloc d'origen dels CUP augmenta la supervivència dels pacients que el pateixen. Els dóna més temps. I el temps és el recurs més valuós i escàs a la nostra vida. Una diferència d'uns mesos, d'un any, pot significar que un altre investigador aïlli un fàrmac molt efectiu contra aquell tipus tumoral. La recerca no s'atura i esperem que més bones notícies arribin per tractar millor aquestes persones. Nosaltres intentarem no desviar-nos d'aquest camí i continuarem creient que el coneixement ens fa més lliures per escollir el nostre destí.

Metge. Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge.

Temes:

Càncer