2
Es llegeix en minuts
mjibanez35494335 barcelona 12 09 2016 vuelta al cole en el colegio la sagrera160912182236

mjibanez35494335 barcelona 12 09 2016 vuelta al cole en el colegio la sagrera160912182236 / ALBERT BERTRAN

Els infants cada any renoven la seva il·lusió en començar un nou curs. Una barreja singular de sentiments, de neguits i de propòsits que retorna puntualment a totes les cases amb criatures. Una oportunitat nova que s'estrena cada setembre amb el retrobament d'amics i companys o amb l'entrada en una nova etapa educativa. Els nostres infants i joves, per la seva pròpia condició, estan en permanent transformació, en un canvi constant que articula cada curs d'una forma alhora previsible i sorprenent després de les vacances.

Prou que ho sabem les famílies, també neguitoses per aquesta arrencada que normalitza horaris i rutines, necessàriament confiades que els nostres fills gaudiran d'una bona experiència educativa a l'escola. Prou que ho sabem els docents en retrobar-los a l'escola o a l'institut, més crescuts, més madurs, més desperts a cada retrobament. Créixer i aprendre, les dues cares del temps que passa.

Igual que els estudiants, els mestres i professors renovem cada curs aquesta il·lusió. Alguns potser mecànicament, molts amb renovada empenta. Certament d'una manera més adulta i més serena, fins i tot amb certa mirada crítica, perquè els temps educatius no són fàcils. Però sentiments, neguits i propòsits també amaren claustres i equips docents.

Més enllà dels claustres de cada escola, però, aquest curs s'obren perspectives de renovada il·lusió a propòsit de moltes iniciatives educatives que sorgeixen en molts col·lectius de mestres i centres educatius. En Jaume Carbonell, pedagog i sociòleg, llegeix una nova primavera pedagògica en els moviments de transformació educativa que prendran força en aquest curs que arrenca i que recullen i donen continuïtat a una tradició catalana pròpia. En Xavier Martínez-Celorrio, professor de Sociologia de la Universitat de Barcelona, s'hi referia en aquest mateix diari com una onada imparable de canvi educatiu.

Expectatives altes

El programa Escola Nova 21 participa activament d'aquest moviment de transformació que ens il·lusiona a molts. I l'èxit de la convocatòria del programa, amb gairebé mig miler d'escoles interessades a formar-ne part, és un altre senyal inequívoc que aquest curs comença amb altes expectatives i renovades il·lusions arreu del país.

Notícies relacionades

Si fem tots bé la nostra feina, aquesta renovada il·lusió inicial dels nostres escolars en iniciar el curs es tornarà compromís i treball, concretarà esforç i aprenentatge, afavorirà experiències riques i creixement personal al llarg del curs, que tot just comença. També de la responsabilitat compartida de tots, del compromís de cadascú de nosaltres, en sortirà la capacitat de fer sostenible aquest moviment de transformació.

Siguem, doncs, com els nostres mestres i professors, afrontem amb mirada adulta, serena i crítica aquesta onada de transformació per fer-la créixer col·lectivament, per donar-hi consistència i continuïtat. Que tinguem tots un bon curs 2016-2017.