Anàlisi

3
Es llegeix en minuts

Apoques hores del segon aniversari de la creació del Daesh (o Estat Islàmic) i dos dies després de l'acord entre Turquia i Israel per normalitzar les seves relacions, tres terroristes suïcides armats amb kalàixnikovs han tornat a sobresaltar-nos amb un atemptat a l'aeroport Atatürk d'Istanbul. El modus operandi d'aquest atemptat ens recorda l'utilitzat pel Daesh a l'aeroport de Brussel·les el mes de març passat, en què dues persones es van immolar i van acabar amb la vida de desenes de ciutadans innocents. Aquests terroristes gairebé no es preocupen d'ocultar les seves armes als vigilants de seguretat o a la policia. Tenen molt clar el seu objectiu: accedir a espais públics plens de gent innocent amb l'arma a la mà i carregar contra tot i tothom. Morir matant. Una situació que els fa molt perillosos, ja que són pràcticament impossibles d'aturar.

Durant els últims mesos, Turquia està sent objectiu directe d'accions terroristes. No són pocs els atemptats perpetrats en aquell país des de l'aparició del Daesh. Sense anar més lluny, a primers d'any ens sacsejaven amb una matança en ple centre d'Istanbul. La majoria de les víctimes van ser ciutadans alemanys. La mala gestió a l'hora de tractar el problema del terrorisme gihadista per part del Govern d'Erdogan i la desconfiança que aquest inspira a molts, que parlen d'una connivència amb els grups radicals d'etiologia gihadista, han portat el país a patir importants conseqüències, perquè està afectant d'una manera directa un sector clau de la seva economia com és el turisme.

Un objectiu que no és nou

Que el turisme o els espais turístics són un objectiu de l'Estat Islàmic no és nou. En els últims mesos, diversos països han estat al seu punt de mira. Des de Tunísia fins a Egipte, Turquia i França han sigut víctimes d'aquesta maniobra, de conseqüències econòmiques especialment negatives quan comença la temporada turística d'estiu. No és desenraonat pensar que entre els pròxims objectius del Daesh a curt termini hi hagi destins vacacionals. A més a més d'aquesta finalitat, els gihadistes tenen la de crear un estat de por i inseguretat permanent als diferents països on volen imposar la xaria i, en conseqüència, el seu califat. L'objectiu d'estendre aquesta incertesa entre la població ja apareix explícit el 2004 en l'obra d'Abu Bakr al-Naji quandescriu les diferents fases per les quals ha de passar tot grup terrorista per aconseguir instaurar el califat a nivell mundial.

Notícies relacionades

Desgraciadament, el terrorisme gihadista segueix representant una seriosa amenaça per a les societats democràtiques, però no hem de confondre una religió com l'islam, que no només rebutja la violència entre homes sinó que promou la pau a tots els nivells, amb el terrorisme islamista. Conèixer per prevenir la radicalització és una de les millors armes de construcció massiva que tenim per poder evitar atemptats contra la humanitat. És importantíssim fomentar aquesta cultura de seguretat en la nostra societat, que, sense alarmes, ha de conscienciar-se de la naturalesa de l'amenaça terrorista. Som davant d'un terrorisme global, un terrorisme que ja conviu entre nosaltres i que, molt lluny de parar, seguirà atemptant per aconseguir els seus objectius.

Detectar i desradicalitzar

A dia d'avui, la prevenció enfront d'aquest tipus de terrorisme d'etiologia gihadista segueix sent una assignatura pendent per part de molts governs, que es fan els sords a l'hora d'invertir en programes de detecció i desradicalització dels joves que se senten atrets pel discurs d'aquests terroristes. Governs que moltes vegades són còmplices de no voler veure ni voler enfrontar-se a una radicalització que a poc a poc i de diferents maneres es va introduint en la nostra societat.