LA LLUITA CONTRA EL TERRORISME

Dona radicalitzada per l'EI, ¿feminisme o submissió?

El grup gihadista apel·la de forma retorçada a la llibertat d'elecció de la dona per al seu viatge a la terra del califat

2
Es llegeix en minuts

Un dels objectius de l'Estat Islàmic (EI), grup terrorista d'etiologia gihadista, és atraure dones joves de tot el món a les diferents zones ocupades de Síria i l'Iraq on han focalitzat els seus recursos per poder consolidar el seu territori, i de moment, ho estan aconseguint amb èxit. El nombre d'estrangers que s'uneixen a les seves files segueix en augment. Segons un informe de Soufan Group, el 2014 arribava als 12.000 i un any després arribava als 20.000 estrangers, dels quals entre un 10 i un 15% serien dones.

 

En els últims mesos s'ha observat un canvi d'estratègia molt significatiu per part d'aquest grup terrorista, i és que mentre Al-Qaida sempre va apostar per una imatge més submisa i protectora de la dona dins de la seva facció, cuidant del guerrer gihadista i procreant per augmentar la població resident sota el califat terrorista, l'EI ha començat a utilitzar la dona com a part activa de les seves cèl·lules terroristes per atemptar a Occident.  

LA URGÈNCIA D'UNA CONTRANARRATIVA EFICAÇ

Davant això, sorprèn que mentre a Occident estem pendents de la prohibició o no del vel, de l'ús il·lícit o no de la peça de bany burquini o elaborem explicacions enfront de com ens sembla d'absurd i incomprensible que una noia occidental de bona família i amb estudis decideixi agafar la maleta i anar-se'n «per amor» a formar part d'aquest projecte d'«Estat islàmic», deixem de banda el verdader discurs que hi ha al darrere, i que ens permetria tenir un punt de vista més clar d'aquesta hègira femenina cap a la terra del califat per poder treballar amb una contranarrativa eficaç.

Diversos analistes van més enllà a la recerca d'altres motivacions, a part de l'enamorament, capaces de mobilitzar una noia occidental per a un viatge així o per donar la seva vida per aquest credo terrorista. Un dels més retorçats que utilitza l'EI per convèncer les noies és el de la llibertat d'elecció per part de la dona per decidir per ella mateixa realitzar aquest viatge, desafiant i trencant les relacions de parentiu que té a Occident, relacions de protecció amb pares i germans i de seguretat amb altres familiars i amics. Un acte d'assumpció de responsabilitats de manera autònoma. 

Però, a més, en molts d'aquests casos utilitzen les dones com a reclutadores d'altres joves. D'aquesta manera, el discurs sembla més feminista, són dones que convoquen altres dones. Fins i tot per captar-les utilitzen un discurs atractiu fent èmfasi en la seva participació en la lluita d'una manera activa.

DISCRIMINACIÓ DE LA DONA

Notícies relacionades

Curiosa contradicció ideològica la que transmeten amb això a les joves: «Sigueu autònomes i responsables. Talleu llaços amb els vostres éssers estimats i sigueu independents per escollir», pensament contrari a les pràctiques i a la ideologia que aquests terroristes volen implantar sota la seva xaria o llei islàmica, en què tot afavoreix l'home i discrimina la dona.

Aquests, entre altres motius, apareixen en alguns dels discursos contradictoris que aquests terroristes inculquen en les ments d'aquestes joves per convèncer-les de deixar-ho tot i anar-se'n a formar part d'aquest projecte. Però no ens enganyem, sigui el que sigui el que aquestes dones creguin que podran aconseguir, l'amor, l'autonomia o un suposat feminisme entès d'una manera molt oportunista, quan trenquen amb el país «infidel» en què han nascut i crescut, tots sabem que realment la dona a l'Estat Islàmic acaba sent com a molt, i amb molta fortuna, un ciutadà de segona categoria.