L'espectacle vergonyós del Brasil

2
Es llegeix en minuts

Els 13 anys de govern d'esquerres del Partit dels Treballadors (PT) han arribat pràcticament al final i ho han fet d'una forma indigna. Dilma Rousseff ha hagut d'abandonar la presidència després del vot registrat al Senat per iniciar un procés polític (impeachment) en contra seu. Rousseff, acusada de maquillar el dèficit pressupostari en any electoral, assegura que el seu Govern ha sigut objecte d'un intens sabotatge, i tot indica que és així, més enllà que es demostri l'acusació. Vergonya és la paraula que defineix el camí de la seva destitució. És vergonyós que al Congrés brasiler el 59% dels legisladors tinguin o hagin tingut causes obertes als tribunals, processos que van des de la corrupció i el rentat de diners fins a la tortura. És vergonyós que durant les setmanes que ha durat el procés parlamentari el Tribunal Suprem hagués d'apartar el president de la Cambra de Diputats, acusat de corrupció, i és vergonyós que el seu substitut també ho sigui i que aquest ordenés suspendre el procés d'impeachment i que el del Senat decidís pel seu compte tirar-lo endavant. I no deixa de ser curiós que tots els suports amb què governava el PT, començant pel partit de Michel Temer, que ha sigut el seu vicepresident i ara ocupa la presidència, l'hagin abandonat, encara que tampoc ha d'estranyar tenint en compte l'enorme diferència ideològica i programàtica entre els uns i els altres.

Notícies relacionades

Ara el liberal de centredreta Temer està al capdavant del país i haurà de resoldre els mateixos problemes que Rousseff no va ser capaç de solucionar, i haurà de fer-ho amb mesures no gaire diferents. El primer és sortir de la pitjor recessió registrada al Brasil des dels anys 30. I els instruments per fer-ho són pocs, més retallades i més impostos. Aquí trobarà una fèrria oposició del PT i els sindicats, que ja preparen la batalla.

Però el principal problema de Temer és el de la seva legitimitat. No només per haver arribat a la presidència després d'un procés vergonyós. El Tribunal Suprem investiga si també ell va participar en el maquillatge del dèficit del qual s'acusa Rousseff. Tant si acaba en un altre impeachment com si no, el Brasil té al davant un període de gran inestabilitat que, lamentablement, no permetrà el que és bàsic: construir una democràcia amb institucions transparents per posar fi a la deteriorada situació econòmica i social.