Trump imposa el seu corró conservador

2
Es llegeix en minuts

Donald Trump ja té el camí expedit per a la nominació republicana a les eleccions presidencials dels Estats Units. Després de les renúncies de Ted Cruz i de John Kasich, els dos últims aspirants que quedaven en lluita de la desena llarga que hi havia a l'inici de les primàries, el multimilionari s'ha quedat sol, aconseguint una victòria indiscutible. Al contrari, el Partit Republicà ha quedat en una situació de desassossec, perquè Trump no ha sigut mai home de partit, de cap. Sempre ha anat a la seva sense importar-li res més que no sigui el seu benefici personal. En realitat, aquest imparable ascens de l'aspirant és una gran derrota del partit, en particular de les elits que el dirigeixen, que han demostrat que no tenen cap influència i ara s'han de conformar amb un candidat no desitjat.

Notícies relacionades

Des que Cruz va superar, encara que per un marge molt estret, Trump als caucus inicials d'Iowa, aquell aspirant sempre va pensar que el seu missatge religiós, com evangèlic que és, sumat a la defensa d'una puresa ideològica i els seus atacs a les elits, seria una arma imbatible. No obstant, els votants han vist en el senador per Texas, amb una llarga carrera pública, un representant d'aquestes mateixes elits. Per la seva anda, Kasich, amb escàs èxit a les primàries, és el representant republicà típic d'un partit que potser ja no existeix. És un moderat dels temps anteriors al Tea Party. Malgrat els mals resultats, va aguantar fins ahir mateix confiant que Cruz arribaria a la convenció del partit, a mitjans de juliol, i que la nominació de Trump seria molt contestada, de manera que el tercer en lluita es podria alçar amb la candidatura republicana. La realitat del corró del multimilionari s'ha imposat. La possibilitat diverses vegades airejada de presentar una tercera formació que permetés recollir el vot dels republicans anti-Trump ja és molt tènue.

La carrera en solitari del magnat no és una bona notícia per a la candidata demòcrata, Hillary Clinton. Ara Trump només tindrà un objectiu per batre i les setmanes que queden fins a les respectives convencions donaran sens dubte testimoni d'una campanya molt agra. El cert és que tots dos aspirants, el republicà i la demòcrata, ja són els candidats presidencials més impopulars, una cosa que no té precedents als Estats Units.