La roda

¿Quina campanya electoral?

1
Es llegeix en minuts

L'escena política torna a estar dominada pel que abans s'anomenava «delinqüència de coll blanc» i ara, simplement, corrupció, frau fiscal dels poderosos, extorsió o prevaricació d'alguns jutges. Cada poc temps, una nova manera de robar des dels despatxos s'afegeix a la llista de la infàmia. I la indignació creix, ho diguin els sondejos o no. Avui no es parla de res més.

Notícies relacionades

Seguim sense conèixer oficialment els motius del formidable tomb electoral que es va produir fa quatre mesos. Perquè els experts només ho expliquen a qui els paga o perquè no estan investigant gaire l'assumpte. Però a primer cop d'ull, consultant únicament les veus del carrer, es pot concloure que el rebuig als partits que d'una manera o una altra han estat implicats en les pràctiques abans ressenyades va ser una de les claus del vot del 20-D. I, encara que alguns especialistes ja comencen a negar-ho, vés a saber per què, tornaran a ser-ho el 26 de juny. Fins al punt d'arruïnar totes les previsions demoscòpiques sobre el tema, és a dir, el pronòstic gairebé unànime que no produiran grans canvis en el panorama electoral.

Però abans que això condicionaran enormement les propostes que els partits faran als electors, és a dir, la campanya electoral. Aquesta no podrà ser un intercanvi d'acusacions sobre qui té la culpa de la repetició electoral. Qui es quedi en això ho té clar. A la gent li importa molt més la corrupció, o la necessitat de repartir d'una altra manera el pastís entre els rics que s'ho munten de cine i els que no ho són, que no poden sinó complir les normes. Estem, aquí i a tot arreu, en un moment de missatges clars i intensos, populistes si es vol, i no de filigranes programàtiques. ¿Quins partits poden anar per aquí i quins no?