La roda

El castrisme ha sobreviscut

1
Es llegeix en minuts
lpedragosa33270470 cuban president raul castro  right   lifts up the 160321221754

lpedragosa33270470 cuban president raul castro right lifts up the 160321221754 / Ramon Espinosa

Més enllà d'altres interpretacions, el viatge de Barack Obama a l'Havana és un èxit sense pal·liatius del règim castrista. El fet que l'exguerriller Raúl Castro rebi d'igual a igual el president de la potència que durant més de mig segle ha tractat d'aniquilar la Cuba que va néixer de la revolució confirma solemnement que el règim ha sigut capaç de sobreviure i que el seu enemic secular no ha tingut més remei que reconèixer-ho. I això quan Fidel segueix encara viu i, segons sembla, plenament lúcid.

Notícies relacionades

Certament, avui, i des de ja fa molt de temps, la Cuba realment existent està molt lluny dels ideals que van impulsar aquella revolució. La falta de llibertat i la vilesa moral del sistema que determina la vida dels cubans els ha anat desdibuixant fins a fer-los irreconeixibles. No hi ha, per tant, res de victòria d'una ideologia irredempta en la trobada d'aquests dies. Però sí de fracàs sense pal·liatius d'aquella altra, la de la dreta imperial nord-americana i la dels seus seguidors arreu del món, que l'ha combatut sense miraments. La tenacitat de Fidel Castro i dels seus continuadors ha guanyat aquesta partida. I encara que la seva vida quotidiana no sigui ni de bon tros feliç, no pocs cubans es deuen alegrar d'això. L'orgull de pertànyer a un país invicte pot compensar-los, encara que només sigui durant un cert temps, d'algunes de les seves misèries. Molts llatinoamericans compartiran aquests sentiments, perquè la independència davant el gegant del nord segueix sent bandera a tot el continent.

Barack Obama, que va arribar a la Casa Blanca amb ganes de reformar-ho gairebé tot i que s'ha hagut de conformar de fer bastant poc, passarà a la història per haver comprès que els Estats Units havien de fer marxa enrere a Cuba. No estava sol. Fins i tot Donald Trump recolzava el canvi de rumb. Però és ell qui ho ha fet.