2
Es llegeix en minuts

Estimada Núria et veig dormir plàcidament i esbosso un somriure. Quina estranya qualitat que tens que pots donar-me pau només de mirar-te. Estimada dona, estimada qualsevol dona, dorms en repòs i ets capaç de generar mil emocions només de mirar-te. Més d'una vegada he manifestat la meva admiració per tu, la meva admiració per la dona que ets i pels milions de dones que representes. Et miro i veig una dona que ha lluitat tota la seva vida. Una dona que ara descansa però que no ha parat ni un sol minut de lluitar i de demostrar la seva vàlua. Sí, la dona parteix de més avall, de més enrere, amb més llast i amb pitjors condicions. Injust però real.

Estimada dona, tu no has viscut; tu has hagut de lluitar la vida contra estigmes, pors i estereotips. Ets forta, ets un compendi de virtuts i això pot provocar que alguns homes, molts homes, se sentin insegurs i temorosos al veure's reflectits en tu. Homes que intentaran tapar-te, frenar-te, culpabilitzar-te i provocar-te inseguretat.

Estimada dona, vas néixer culpabilitzada. Teva va ser la culpa de la guerra de Troia. Teva va ser la culpa que ens expulsessin del paradís. Teva és la culpa de tot el que pugui ser. Estimada dona, no creguis el que han dit de tu. Que moltes persones ho diguin no implica que tinguin raó. Creu-me, no és més que una conjura de necis i covards que temen veure's reflectits davant teu; no facis cas de les miserables sentències de qui vol enfonsar la teva autoestima i tapar totes les teves virtuts.

Estimada dona, estimada Núria, estimada Alícia, estimada desconeguda, estic desitjant que et despertis, que us desperteu. El món us necessita. Necessita les vostres virtuts. No vulgueu ser igual que els homes, que els homes que us temen i us pretenen eclipsar. No perdeu la vostra essència i totes les vostres virtuts. Si us plau, conserveu les vostres idiosincràsies com a dones i treballem junts per mantenir-les i potenciar-les sense que això impliqui que hi hagi desigualtats.

Estimada dona, tenim molta feina. Comencem per educar els nostres fills i filles perquè respectin qualsevol forma de vida, perquè respectin l'altre gènere i perquè es respectin a si mateixos. Eduquem les nostres filles perquè se sentin segures i perquè no depenguin de l'aprovació externa amb què juguen maltractadors, ressentits i mísers homes.

Estimada dona, ensenyem a les nostres filles i fills a desenvolupar una actitud constructiva i col·laborativa i que puguin compartir la riquesa i complementarietat de virtuts que posseeixen. Trenquem vells i obsolets esquemes. Destruïm els estereotips que ens limiten.

Estimada dona, m'agradaria que les nostres filles i fills poguessin valorar la diversitat i que la fomentessin. Fuig de patrons i d'estereotips, no els integris. Ets com ets i això és meravellós. No deixis de ser com ets per ser acceptada. No vulguis perdre els teus valors per una efímera i aparent valoració. Estima el que és diferent. Estima't a tu mateixa. Disfruta d'un autoconcepte positiu per sentir-te segura de les teves virtuts.

Notícies relacionades

Estimada dona, ensenyem a les nostres filles i fills a tenir criteri propi per discernir la realitat de l'aparença, el que és convenient del que és accessori, la noblesa de la manipulació; però sobretot per confiar en ells mateixos i allunyar-se de qui no els respecti.

Estimada Núria, estimada qualsevol dona, quan et despertis el món serà un lloc millor gràcies a tu, a les teves virtuts i a la teva fortalesa.