1
Es llegeix en minuts

Controlem tot el que és perillós, o almenys això és el que pretenem. Els pilots d'avió passen controls psicològics i físics sovint, els policies militars també. Controlem els bombers amb proves exigents. Controlem càrrecs directius que tenen poder i obrers que treballen amb matèries perilloses.

Controlem els esportistes perquè no facin trampes. Controlem empreses i entitats financeres. Controlem el que mengem i el que respirem, on vivim i què fem amb els residus.

Tenim una certa tendència a controlar el perill, però només controlem el perill evident. La capacitat d'influència d'un professor és absolutament increïble, i per tant el perill que suposa és terrible, cada dia durant moltes hores a soles amb els nens. Abans d'entrar en detalls vull expressar el meu reconeixement més sincer a tots els bons i responsables professors que exerceixen la seva feina amb vocació i respecte.

Ara bé, voldria compartir algunes reflexions en veu alta. ¿Què passa amb els alumnes d'un professor psicòpata? ¿Què passa amb els alumnes d'un professor ressentit amb la vida? ¿I amb els alumnes d'un professor amargat? ¿Què passa amb els alumnes d'un professor maltractador?

El que passa amb els alumnes d'un professor pederasta ho estem vivint, però creieu-me quan us dic que no ens podem ni imaginar el que han patit aquestes pobres víctimes. Necessitem revisar els protocols d'actuació en cas d'abús sexual però necessitem, també, revisar les persones.

La capacitat d'influència d'un professor és massa elevada per deixar-la en mans de l'atzar o d'un director d'escola. Proposo que els professors se sotmetin a un examen psicològic com a mínim una vegada durant el curs escolar.

Notícies relacionades

Un professor amb pocs valors, enfadat per un canvi de curs no desitjat, és capaç de torturar els seus alumnes per compensar el seu mal humor o per pressionar la direcció. Si poguéssim quantificar els problemes d'autoestima ocasionats per professors ens agafaria una síncope. Afegeix-hi les etiquetes, les sentències, els 'tu no vals per estudiar', les humiliacions, els abusos de poder, les burles, el xantatge emocional i el menyspreu.

Els mals professors fan molt de mal. Amb un semestre n'hi ha prou. Potser fins i tot amb menys. Tenim grans, preparats, frescos i motivats professionals esperant la seva oportunitat. Senyors, senyores, comencem a controlar la capacitat d'influència dels professors perquè sigui constructiva. Senyores, senyors, demano tolerància zero amb un mal professor. Pares, mares, directors, professors, caps d'estudi, caps màxims i polítics, demano respecte absolut per aquests fràgils, vulnerables i sensibles éssers petits que són els nens.