El Rei no fa política

Felip VI farà bé, perquè no hi ha res més a discutir ni a consultar amb ell, si no és que canvia la correlació de forces

1
Es llegeix en minuts
undefined33085186 gra097  madrid  07 03 2016   el rey ha recibido es160307134018

undefined33085186 gra097 madrid 07 03 2016 el rey ha recibido es160307134018 / Ballesteros

Amb la decisió de no iniciar "de moment" noves consultes per proposar un nou candidat a la presidència del Govern, el Rei se situa en el terreny institucional que li correspon. El Rei ja va complir el seu deure constitucional quan va proposar Pedro Sánchez. No pas sense dificultats, certament, ja que la negativa de Rajoy a acceptar el seu oferiment inicial hauria pogut situar el monarca en una posició no desitjada per la Constitució com és la d'haver de fer una altra proposta atenent als seus criteris polítics. La predisposició pública de Pedro Sánchez per intentar la investidura va permetre 'salvar' aquesta anomalia institucional i garantir que la proposta del Rei fos circumscrita i interpretada com un acte degut, és a dir, com una decisió que no té cap més funció que la de perfeccionar, institucionalment, un acte polític previ, però que no pot ser mai una decisió personal que obeeixi a raons ni motivacions polítiques, subjectives o discrecionals.

En conseqüència, el Rei fa bé d'anunciar que "de moment" no obrirà una altra ronda de consultes amb els representants designats pels grups polítics. Ni ho farà ni ho ha de fer. Proposant Pedro Sánchez, ja va facilitar que el procediment d'investidura comencés a córrer; però no és a ell a qui correspon, ara, encarrilar les negociacions polítiques. Malgrat el que algú pugui creure, amb aquesta nova decisió, el Rei no està bloquejant el procés. Més aviat al contrari: està respectant el procediment constitucional previst i s'aparta, conscientment, de prendre una decisió política que no li correspon. I no es tornarà a reunir amb ningú si no és que canvien les condicions actuals i algun candidat li garanteixi que té prou vots per superar el debat d'investidura. Només en aquest cas tornaria a convocar els partits polítics i, amb això, canalitzaria la proposta de candidat que se li fes arribar, perquè això seguiria sent un acte degut.

Notícies relacionades

Per això, si no hi ha cap novetat, el Rei no obrirà una altra ronda de consultes, perquè el procés ja preveu que el 2 de maig vinent es dissolguin les Corts i es convoquin noves eleccions. I farà bé, perquè no hi ha res més a discutir ni consultar amb ell, si no és que canvia l'actual correlació de forces. El seu missatge ha sigut molt clar: no hi haurà una altra investidura fallida.

El Rei ha complert amb les seves atribucions. Ara és el torn de la política.