2
Es llegeix en minuts

Sant Valentí va ser executat per l’emperador Claudi II, el 14 de febrer del 269, per casar soldats professionals, una pràctica prohibida en el seu temps. Per això és el sant de l’amor i, en el seu honor, vull confessar el meu per la Reial Societat FC, que encara que no tingui fissures, no em cega fins al punt de no veure les limitacions del seu joc que, en bona part, es resumeix a llançar centres precisos a la recerca d’un rematador.

    Relacionem aquesta assistència en futbol amb Sant Valentí: si el que centra té un embolic amorós amb la dona del que remata, o viceversa, tenim un problema. Cosa que va succeir fa anys i que va afectar l’eficàcia golejadora de l’equip. Perquè barrejar feina i amor, amb persona interposada o sense, pot ser un mal negoci per a les organitzacions. Encara que, en sentit contrari, si entre el que centra i el que remata s’hagués desencadenat una passió amorosa, probablement, hauria afectat en positiu el rendiment de l’equip.

    Els experts en recursos humans solem emfatitzar els efectes ne­gatius de l’amor a l’oficina, malgrat que reconeguem que, en algunes ocasions, tenir una bona feina i trobar-hi la mitja taronja pot ser el desideràtum de la plenitud amb efectes positius sobre la productivitat. Tal com va assenyalar Sigmund Freud, l’amor i el treball són els components essencials de la vida.

    En qualsevol cas, i per sobre de les opinions dels experts, el cert és que el lloc de treball físic competeix amb dignitat amb les modernes aplicacions (apps) virtuals de contactes tipus Tinder, Twine o Grindr, per citar-ne algunes. Per l’enquesta anual de l’Office Romance Survey a 4.000 treballadors als EUA sabem que fins a un 60% confessa haver tingut durant l’any «alguna forma de relació» entre col·legues. D’aquest conjunt, un 10% acaba en una relació relativament estable. A més a més, les relacions es viuen amb satisfacció encara que un 30% apunti conseqüències negatives.

    Si és així, ¿on hi ha el problema? En les conseqüències no desitjades. Si la relació deixa de funcionar, ¿compartiré el dia a dia amb algú a qui ja no estimo, creant tensió amb la resta de companys? Per un altre costat, si algú surt amb un càrrec superior, no quedarà clar si aquell ascens es va deure a mèrits propis, cosa que generarà sospites entre els mateixos subordinats. O al revés, potser algú no ascendirà perquè té una relació amb un superior. O molt pitjor, pot no estar gens clar si la relació és plenament consentida o porta inclòs cert abús de poder. Per no mencionar la distorsió que qualsevol relació professional pot patir entre persones que conviuen.

Notícies relacionades

    Raons poderoses que requereixen un cert intervencionisme organitzatiu. Dit això, si l’amor apareix a la seva feina no em faci gaire cas i ¡atrapi’l!

    ¡Que sant Valentí en el seu dia els sigui generós!