Bitllets de 500 euros

1
Es llegeix en minuts

Tu i jo som tres. Per Ferran Monegal. / periodico

Ara que Mario Draghi, president del Banc Central Europeu, estudia suprimir els bitllets de 500 euros perquè «per a l'únic que serveixen és per proporcionar comoditat als criminals», al programa Los Gipsy Kings (Cuatro) han tret el cap del clan gitano Fernández Navarro agafat ostentosament a un feix de bitllets de 500. Els llançava a l'aire, en pla fanfarró, mentre una veu en off ho celebrava dient: «¡Són els reis del luxe de Mallorca!». Aquest programa és feridor de naixement. No em refereixo només a l'horterada del luxe groller que els desborda i els surt fins i tot per les orelles. Em refereixo a com retraten el poble romaní. Més que un dibuix, és una ofensa. Humilia enormement. Aquest cap del clan establert a Mallorca, de professió prestamista, i que a la cadena Cuatro eleven a categoria d'estrella, ja va ser temps enrere protagonista als mitjans. Per altres motius més escabrosos. Detingut per la Policia Nacional el 2012, acusat de violència, amenaces, blanqueig de diners i tinença il·lícita d'armes, a Equipo de investigación de La Sexta li van fer un complet seguiment. A Espejo público (A-3 TV) van obrir un matí els telèfons i les seves víctimes explicaven les arts intimidatòries que van patir. El prestamisme, la usura i l'extorsió moltes vegades es complementen. Aquest exhibicionisme que la cadena Cuatro li atorga, presumint amb feixos de 500 euros, afegeix més vergonya a la vergonya.

Notícies relacionades

'PUJOL'S FAMILY'.- No hi havia bitllets de 500 euros llançats al vent quan entraven Pujol i la seva dona a l'Audiència Nacional. Però ja sabem tots que el jutge els ha ordenat que es presentin a declarar, precisament, pels molts bitllets de 500 que posseeixen als opacs forats d'Andorra. A Las mañanas de Cuatro, Javier Ruiz llançava, lamentant-se, aquesta advertència: «El que no han fet amb els Pujol ho han fet amb els titellaires». A La Sexta Noticias ens deien: «La versió que l'origen dels diners ve d'una herència ja no se sosté». Efectivament, l'excusa de l'herència, la coartada de la deixa, sembla que ja només se segueix alimentant a TV-3.

FINS I TOT PAOLO VASILE HO ADVERTEIX .- En una interessantíssima entrevista a l'Ara.cat, Paolo Vasile ha assenyalat: «8TV no està polititzada ni fa propaganda (..) Volem entretenir la gent, no dirigir-la». ¡Ah! No esmenta TV-3. No cal.