2
Es llegeix en minuts

'¿Qué precio tiene el cielo? Que alguien me lo diga…' És el títol d'una cançó de Marc Anthony. En aquest cas li podríem contestar:

Si tens 500.000 euros per comprar un bé immoble o bé 2 milions d'euros per comprar deute públic, o si no portes tant a sobre, però tens a prop un milió d'Euros per comprar accions d'empreses espanyoles, llavors podràs comprar el cel. Amb el cel s'obté la residència espanyola que t'obrirà les portes del cel de l'espai Shengen. Sent tan bon ciutadà i ja que has ajudat a través del teu talent i la teva inversió el país, segur que obtindràs la nacionalitat sense gaires problemes.

Ara bé, si ets un dels ciutadans que durant més de 10 anys ha estat residint, treballant i pagant impostos, llavors podràs tenir accés a iniciar el tràmit d'obtenció de la nacionalitat espanyola. ¡Bé! Només que fins ara era un tràmit sense cost en el moment de sol·licitar-lo. Quin orgull hi pot haver més gran per a un país que els ciutadans d'altres països que resideixen, treballen i paguen els seus impostos desitgin obtenir la nacionalitat i assumir la bandera com a pròpia. Doncs a Espanya, no. A pagar independentment de la resolució del tràmit.

Una gestió, gratuïta fins ahir, (bé, això de gratuïta… es cobra amb els impostos que hem pagat prèviament) costarà entre 185 i 306 euros, depenent de l'idioma del país d'origen del sol·licitant, que haurà de pagar una taxa per iniciar els tràmits, una prova de coneixements constitucionals i socioculturals d'Espanya i, en alguns casos, una altra d'idioma. Jo em pregunto... ¿Els concursants d'alguns programes televisius deuen haver passat una prova sociocultural d'Espanya?

D'acord a la llei, el Registre Civil que va entrar aquesta setmana en vigor, els sol·licitants hauran de pagar el pagament de 100 euros per la tramitació de la gestió més 85 euros pels dos exàmens obligatoris, un sobre el domini bàsic del castellà i un altre d'història, cultura i lleis espanyoles, per acreditar el "suficient grau d'integració a la societat espanyola".

Si el teu idioma matern és el castellà, estàs de sort. T'estalviaràs 85 euros d'un dels exàmens d'idioma, però si no és el teu idioma matern, ho tens clar. Paga cursos que t'atorguin un certificat vàlid. No val qualsevol, només els autoritzats per l'Institut Cervantes.

Notícies relacionades

¿Què pensaria el mestre Cervantes al veure que es comet un acte injust i arbitrari que es dona un tracte diferent segons si ets ciutadà ric o ciutadà pobre?

Possiblement donaria al ministre i al president del Govern el mateix consell que va donar Don Quixot a Sancho Panza, abans que aquest anés a governar l''ínsula' Barataria. "Si acaso doblares la vara de la justicia, no sea con el peso de la dádiva, sino con el de la misericordia."