La clau

1
Es llegeix en minuts

El mestre Joaquim Maria Puyal ha iniciat la seva temporada 40 retransmetent els partits del Barça. Ho segueix fent en català, però, com va dir des del primer dia, això no és substantiu sinó adjectiu. Aquestes retransmissions han marcat escola gràcies a les seves tres obsessions: el rigor, l'amenitat i el compromís. En l'equilibri d'aquestes tres claus hi ha la base de l'èxit. L'idioma és un accident; important, però accident. Puyal, elegit Català de l'Any 2011, ha sigut a més un dels primers transformers del periodisme en aquest país. La transmissió d'en Puyal a Catalunya Ràdio ha passat a serLaTdPa les xarxes socials, una comunitat culer multiplataforma que segueix fidel a la cita del dial però que comparteix amb els seus seguidors tota mena de continguts relacionats amb el Barça -des d'estadístiques fins a curiositats històriques- durant els set dies de la setmana. Un espectacle que els recomano (@LaTdP).

Espectacle televisiu

Notícies relacionades

El futbol ha canviat molt en 40 temporades. L'espectacle esportiu ha mudat en espectacle televisiu, de manera que les càmeres segueixen a peu de camp però entren fins al confí dels vestidors. La vida dels partits s'allarga a la televisió des de la prèvia de l'escalfament fins a la roda de premsa dels entrenadors, moltes vegades de matinada. De manera que tots els protagonistes del futbol han hagut d'aprendre a actuar davant les càmeres: els jugadors es parlen amb la mà a la boca al camp i a la banqueta; els entrenadors es vesteixen a les millors boutiques per gesticular a peu de gespa; les estrelles esculpeixen els seus cossos amb tatuatges exuberants o pentinats d'última gamma; i els secretaris tècnics es converteixen en portaveus improvisats dels clubs, els jugadors, els entrenadors i els presidents. Moltes vegades, sense formació ni experiència.

Només així es pot entendre la pífia de Robert Fernández en la seva estrena com a portaveu del Barça a Tbilisi anunciant que Pedro no jugava perquè havia demanat anar-se'n del Barça. Robert hauria d'apuntar-se a LaTdP del mestre: rigor, amenitat i compromís.  Avui ho pot arreglar a Bilbao.