La clau

Programa per trencar ous

1
Es llegeix en minuts

Per fi estem a punt. Ja tenim llistes. S'ha acabat el culebró. Amb Guardiola com a colofó de la unitàriade Mas, només queda alguna curiositat pendent. Per exemple, on es deixarà caure la monja Forcades, què se'n farà d'Alicia o qui encapçalarà Catalunya sí que es pot. Ara el que serà important seran els programes perquè només queden 70 dies (10 setmanes) per votar. I no en qualsevol elecció. Una elecció, diuen, que pot canviar-nos la vida.

Notícies relacionades

Ja sabem que això de complir els programes es porta poc, bé perquè l'elegit decideix saltar-s'ho a la torera -només s'ha de veure Rajoy el desembre del 2011- o bé perquè algú que mana molt entén que el que han votat els que no manen no pot ser. Com els grecs i el seu referèndum. Però, amb tot, convé no perdre les formes, i encara més si vols plantejar l'opció de trencar la vaixella. O sigui, la «deconnexió» de Catalunya d'Espanya. Diguem que en aquest delicat cas es pot donar certa confusió en un elector, consistent a creure que si es manifesta per la independència i vota  una candidatura independentista, ja ha complert. A partir d'aquí, als polítics correspondria -en el cas de guanyar, és clar- gestionar un anhel tan noble. I això es resoldria fàcilment amb un programa genèric de desconnexió a 9 o 18 mesos vista -a veure si ho aclareixen- amb molta dosi d'«astúcia» i «engany» per esquivar el tossut entramat legal espanyol. Pim, pam, i ja som fora.

Voluntaris

Les coses, evidentment, no seran tan fàcils. Per això algú hauria de posar-ho negre sobre blanc, per saber a què atenir-nos. Per exemple: ¿a partir de quin mes s'ha de deixar de pagar impostos a la Hisenda espanyola per fer-ho a la catalana? ¿Sancionarem qui no compleixi la nova llei, es digui Bar El pincho, o es digui SEAT? Quan comencem a desobeir lleis espanyoles i l'Estat inhabiliti càrrecs i posi ferms els mossos ¿s'insubordinaran? ¿Faran una cosa tan senzilla com arriar la bandera espanyola del Parlament, o decidirem com el 9-N no exposar cap funcionari a l'abast de cap llei estatal? ¿Ens independitzarem només amb voluntaris? Per fer truites s'han de trencar ous. ¿Algú ens ho explicarà en el programa?