La clau

El retorn de Mas a Convergència

1
Es llegeix en minuts

Els canvis experimentats en la vida política des del 2010 han influït en els partits tradicionals, han afavorit la irrupció d'altres i han forçat ruptures i dissolucions. Als aparells se'ls discuteix l'autoritat per designar líders i confeccionar llistes, tot i que encara sigui més fàcil trobar sis precandidats per presidir el Barça que aspirants a encapçalar la candidatura del PSOE o del PSC. Entre els acabats d'arribar, les coses tampoc han sigut fàcils. A Podem hi ha hagut alguna cosa més que plantofades i Ciutadans ha executat el nouvingut dubtós sense contemplacions. A l'espera que el PP prescindeixi de la designació a dit i Unió de la voluntat de Duran, el més sorprenent és l'última pirueta de Mas.

Notícies relacionades

No es tracta aquí de jutjar la bondat o maldat de la jugada, sinó de ponderar fins a quin punt la proposta resulta estranya (diferent d'excepcional). El president de la Generalitat prescindeix del seu partit, enfonsat per la corrupció i els anys de martingales amb el poder espanyol, per posar-se en mans d'unes entitats que han fet de la seva raó de ser l'impuls unitari per a la independència. Ara se'ls demana no només que prenguin partit, sinó que s'apuntin activament a un. Més enllà de la contradicció en termes hi ha la regressió en el plantejament. ¿Què els demana Mas a Jordi Sánchez i Muriel Casals? ¿Que organitzin unes primàries de voluntaris a apuntar-se a aquesta llista? ¿Que designin una llista de patums variades: el catedràtic, l'escriptora, el compositor, la dirigent veïnal, l'esportista... tots en comunió darrere (amb) el president camí del paradís? L'ANC i Òmnium no estan concebuts per a aquesta tasca, difícilment -a més de trencar-se- podran adaptar-s'hi i menys a 80 dies de l'inici de la campanya electoral.

La llista de CDC

Una constatació que ens porta al que Mas va dir dilluns a TV-3: si l'operació no és possible, tocarà recórrer a CDC. I no és mala idea. Davant una probable victòria ajustada que impediria seguir endavant ara amb el procés, millor comptar amb un equip gris per gestionar l'autonomia que amb summes sacerdots de la utopia desenganyats i sense feina. Això sí, hauria complert la seva promesa. El 27-S, al capdavall, ens haurem comptat. I el 28 tocarà governar.