3
Es llegeix en minuts

A les xarxes socials, sobretot a Twitter, hi ha un tipus d’usuaris que es coneixen amb el nom de “trols”. Uns perfils amb identitat falsa que es dediquen a fer ús del seu anonimat per exposar opinions i comentaris que van de l’humor més sarcàstic a l’afirmació banal i cruel. Molts d’aquests responen a interessos personals o bé a estratègies de comunicació, hi ha partits polítics que a la xarxa han trobat un espai on poder difondre aquells missatges que reproduirien amb franquesa però que, per evitar malmetre la seva imatge, els difonen a través dels seus anònims.

Josep Antoni Duran i Lleida, després de visitar un menjador social el juliol passat, va afirmar: "he retrobat l'esperit que ha d'impregnar una nova política". L’home que va ocupar la seva primera cadira al Congrés dels diputats l’any 1982, segona legislatura, i va seguir ocupant en les legislatures III, IV, VIII, IX i X, el mes de juliol del 2014 va confessar estar entregat "en cos i ànima" a la "regeneració" política. Quatre mesos més tard, el 23 de novembre, el líder d’UDC tancava la primera jornada de debat de Construïm, una plataforma promoguda per ell que no es constituiria en partit polític, ni faria la competència a Unió. Aquest moviment, bàsicament, pretenia crear un espai polític de centre “per atendre els problemes de la societat”.

El passat 6 de març, Construïm es va registrar com a partit polític i associació al Ministeri de l'Interior. Des d’Unió, la portaveu Montserrat Surroca va explicar a Europa Press el mateix que venia anunciant Duran i Lleida: “l'objectiu és que Construïm evolucioni al marge d'Unió”. El 26 de març, el partit registra el seu perfil a Twitter. Les seves primeres piulades van alternar temàtica social: “24% d'aturats, 20% de pobres, més del 50% dels joves a l'atur: per això parlem del risc de destruir la pau social i la convivència”. Propostes: “Construïm no es nega la possibilitat d'arribar a configurar-se com a partit polític en un futur”. I avisos, “el mateix dia que hem presentat els objectius de Construïm, un perfil fals ha volgut generar confusió #fakeAraConstruim”.

La “nova” política començava a caminar, i ho feia escrivint tuits en llatí “Ne avertas oculos a fulgure huius sideris si non vis obrui procellis” (No treguis la mirada de la lluentor d'aquest estel si no vols ser aniquilat per la tempestat). El seu discurs social, però, a poc a poc va derivar en polític per esdevenir un nou membre de l’oposició del president de la Generalitat. Qüestiona els viatges a l’estranger amb ignorància: “Realitat: l'últim viatge de Mas als EUA és la primera vegada que un president de la @gencat no aconsegueix una foto amb cap càrrec important”. La trobada amb el governador de Califòrnia es va suspendre per la mort de la germana de Jerry Brown. I còpia el discurs de l’oposició sobiranista: “Si algú es pensa que els EUA i/o la UE forçaran a Espanya a negociar la DUI que viatgi una mica i s'assabenti el pa que es dóna”. Nova política.

Notícies relacionades

Construïm és l’adversari del sector sobiranista d’Unió, un trol que des de l’anonimat exposa l’opinió d’un perfil molt concret del partit. I el que és més curiós, és un contrincant gestat i alimentat per qui presideix Unió. La consulta interna sobre el full de ruta del 14 de juny marcarà el futur del partit en tots els sentits, es pot donar la circumstància que uns es se’n vagin a Convergència i altres saltin cap a Construïm. Unió, irrellevant, s’exposarà a perdre tota la seva història per l’ego del seu president, qui en el seu moment va citar el “visca Catalunya lliure” de Manuel Carrasco i Formiguera . Nova política és deixar pas, entendre que el teu temps ha passat. 

www.joansole.cat