Anàlisi

Un pla per a la recuperació del Nepal

2
Es llegeix en minuts

Una setmana després que la terra s'enfonsés al cor del Nepal, s'ha de començar a fer el més difícil. El període per recuperar cossos amb vida i rescatar-los entre les ruïnes ja s'ha acabat. Pot ser que les pantalles de mig món mostrin algun miracle, però poca cosa més. La vida sota la runa amb prou feines dóna per a unes hores, a vegades dies, però gairebé mai una setmana i aquest temps ja ha passat.

Comença una altra fase més llarga en la qual s'ha de buscar solucions per evitar que les vides que no s'ha empassat la terra, se les emportin les epidèmies o la fam. Podíem haver treballat abans, però l'interès que ara ens porta a preocupar-nos per la sort dels nepalesos és proporcional a l'oblit anterior. La resistència a un terratrèmol té més relació amb la construcció d'edificis i amb la capacitat econòmica i institucional d'un país que amb la força del terratrèmol. El Nepal amb prou feines fa una dècada que està en pau després d'una guerra civil sagnant, però tots aquests anys no han servit per enfortir la seva capacitat de resposta. Ni tan sols per prevenir el que tothom sabia: que tard o d'hora el terratrèmol arribaria.

Fenomen predictible

La ironia va voler que fos precisament a Kàtmandu, on una setmana abans del primer terratrèmol es van reunir els principals experts mundials en moviments sísmics. Encara que no van intuir aquest, sabien que es produiria. Al Nepal la terra tremola amb força més o menys cada 80 anys i aquesta vegada s'estava anunciant. Sent un fenomen tan predictible al Nepal, ¿per què no hem ajudat a desenvolupar el país per aguantar millor l'envestida?

Notícies relacionades

Ja sigui per la inoperància d'un govern que no avança en la millora del benestar dels seus ciutadans; ja sigui per l'oblit d'Occident, el cert és que ara s'ha de fer front a un país devastat i una població exhausta. Serà difícil que un govern corrupte i ineficaç hi pugui donar resposta, però les organitzacions d'ajuda tenen capacitat per moure's entre el caos. Hi ha milions de nepalesos vivint en camps per la por que un nou terratrèmol ensorri la seva vivenda i acabi amb les seves vides. El suport a les urgències, la distribució d'aliments i aigua és el que, per a molts d'ells, suposarà la diferència entre la vida i la mort. En un país de geografia impossible i accessos sovint només practicables a peu, a més a més cal habilitar helicòpters que permetin treure l'ajuda d'un aeroport col·lapsat i arribar a víctimes a les quals encara no hi ha accés més enllà de Kàtmandu.

Però més important encara serà recolzar quan aquesta urgència hagi passat i el drama abandoni els mitjans de comunicació. Amb voluntat i recursos la comunitat internacional pot recuperar el Nepal i tota una població que lluita fa dècades per sortir de les seves ruïnes. Només fa falta un pla i el compromís dels nostres governs.