Interessos privats, utilitat pública

2
Es llegeix en minuts

La batalla acaba de començar, i el guanyador s'ho pot quedar tot i arrabassar-l'hi als que es quedin endarrerits. La indústria dels mitjans electrònics de pagament està en plena transformació i ningú vol ser la pròxima víctima del canvi tecnològic. Els interessos privats que hi ha en joc són multimilionaris. Així mateix, la reducció en els pagaments en efectiu té una utilitat que va més enllà de la que disfrutaran els usuaris privats dels mitjans de pagament electrònic. Permet una reducció significativa del frau fiscal al fer més fàcil comprovar els valors reals dels intercanvis comercials. També redueix els costos del moviment logístic de moneda i bitllets en efectiu, i les pèrdues per robatoris.

És per això que la indústria dels mitjans electrònics de pagament ha de ser considerada una indústria d'utilitat pública i ha d'estar sotmesa a obligacions de servei públic universal, com acaben de ser declarades d'utilitat pública les xarxes de telefonia mòbil 4G, de quarta generació, per la FCC, el regulador federal de les telecomunicacions dels EUA per assegurar la neutralitat de les xarxes.

En aquest moment de canvi en els mitjans electrònics de pagament, el perill més gran és que la banca i els actuals operadors dominants de pagaments electrònics utilitzin la seva influència i accés al poder polític per tancar a favor seu la indústria, o que els operadors dominants de xarxes i serveis de telefonia mòbil vulguin entrar i blindar aquest mercat a favor seu.

Evitar els abusos

Els abusos poden venir tant dels operadors actualment dominants, que tindran la temptació de controlar el mercat i excloure'n els rivals actuals i potencials, com de concessions administratives i regulacions públiques que tanquin el mercat i afavoreixin uns mitjans de pagament o tecnologies davant d'altres. Les administracions públiques i els poders polítics tenen una malsana inclinació natural a concedir monopolis i privilegis.

Notícies relacionades

Els poders públics s'han de mantenir neutrals en la batalla i fer d'àrbitres igualant les oportunitats de tots els operadors, mantenint les xarxes i els serveis, tant de pagament com de comunicacions electròniques, obertes, interconnectades i amb contractes transparents de manera que no sigui possible la discriminació ni els abusos de poder.

És només així com tots hi podem guanyar amb el canvi, tant els comerciants com el públic en general, i no amb el tancament de la indústria a favor d'uns quants que ja estan establerts. Deixem que les ambicions i els interessos de naturalesa privada s'enfrontin en un partit competit i net, i que aquesta competència faci que siguin els serveis considerats pel públic més avantatjosos pel que fa a la seva qualitat, cobertura i preu, els que guanyin finalment la batalla de l'ampliació del pagament per aquest tipus de mitjans electrònics, que és la que requereix una economia més sana, dinàmica i justa.