Anàlisi

Il·lusionisme fiscal amb xarxa de seguretat

2
Es llegeix en minuts

Amb la nova reforma fiscal, el Govern inicia el pròxim cicle electoral de les municipals i autonòmiques del maig del 2015 i les generals del novembre del mateix any si, com sembla, Mariano Rajoy no escurça la legislatura.

Les propostes que ara es posen a exposició pública mostren que la reforma serà complexa: incorpora canvis atractius de reducció de tipus impositius i trams de l'impost sobre la renda i de l'impost de societats. Ara bé, també incorpora canvis en els mínims exempts i en les deduccions. I queden molts aspectes que anirem coneixent gradualment: hi haurà canvis en els imports nominals dels trams, en els mínims exempts de declarar, en l'estructura de les deduccions que es mantindran o que s'incorporaran, etcètera.

Amb la seva proposta, el Govern vol vendre la il·lusió d'una reducció de l'esforç fiscal de les famílies i de les empreses que es visualitzarà des de gener del 2015 en forma de menys retencions en l'impost sobre la renda i de menys ingressos a compte en l'impost de societats. Si finalment aquestes retencions i ingressos més baixos a compte es converteixen en un import total més baix a ingressar a l'Agència Tributària ja es dilucidarà el 2016, una vegada passades les conteses electorals.

Així mateix, fent equilibrismes el Govern enviarà a la Comissió Europea i als inversors en deute públic senyals que aquesta reforma no posarà en qüestió els compromisos de reducció gradual del dèficit públic. Confia per a aquest joc a dues bandes en el bon comportament recent de la recaptació impositiva i en el millor comportament d'algunes partides de despesa, especialment el pagament per interessos i les prestacions per desocupació. El que sí que mostra aquesta proposta és que el Govern deixa de moment per més endavant les reformes que puguin afectar l'IVA, les contribucions a la Seguretat Social, els impostos sobre la propietat, els impostos especials i els nous impostos mediambientals.

Si finalment la reforma dels impostos de la renda i de societats posés en qüestió la recaptació, l'Executiu sempre pot posar en marxa segons la seva conveniència electoral aquestes altres reformes fiscals d'impacte més immediat, o bé una nova ronda de restriccions al finançament de les comunitats autònomes carregant l'esforç de l'ajust fiscal, una vegada més, aigües avall.

Notícies relacionades

Així que el Govern fa un número d'il·lusionisme fiscal i equilibrisme però deixant posada la xarxa de seguretat. Esperem que alguns d'aquests canvis i les pròximes reformes facin que els impostos tinguin tipus marginals més baixos i menys forats per on moltes bases fiscals s'escapen i deixen de fer la seva equitativa contri-

bució.