4
Es llegeix en minuts

Sobirania vol dir tenir llibertat per decidir, i per decidir-ho tot, davant de l’Estat i davant dels mercats. Aquesta és l’essència d’una democràcia, en definitiva, impossible sense drets socials i laborals, justícia social i l’exercici del dret a decidir la relació amb l’Estat.

El debat per tant, afecta a les relacions entre Catalunya i l’Estat. Però va molt més enllà. Només cal veure la pugna per la sobirania – per la democràcia – que està liderant el nou Govern grec.

Avui i demà ICV celebra la seva Convenció Nacional amb aquest objectiu. Portem ja set anys de duríssima crisi econòmica i encara més dures polítiques d’austeritat que han provocat una situació d’emergència social i col·lapse democràtic. Durant tot aquest temps ICV ha estat punta de llança a l’hora de denunciar l’estafa de la crisi i l’enganyifa de les mesures que s’han aplicat, disfressades de reformes, però que no han estat més que retallades de les nostres mateixes vides.

Igualment ferms hem estat amb la defensa del dret a decidir. L’hem promogut al Parlament i al carrer. Hem aconseguit el suport de forces de l’Estat (IU), d’Europa (Els Verds Europeus) i de l’esquerra llatinoamèrica (Foro de Sao Paulo). Ho hem fet per convicció democràtica i perquè estem convençuts que l’autogovern de Catalunya és una eina essencial pel progrés social i ecològic del nostre país.

Ens agrada parlar de democràcia i sobirania sense fer trampes. I no ens agraden aquells que les fan, omplint-se la boca d’independència i de crear estructures d’estat, mentre degraden o es venen les que ja tenim: salut i educació públiques, infraestructures bàsiques com l’aigua.

La Catalunya autonòmica forma part del passat. En aquest sentit tan la lliure federació, confederació o la independència implica necessàriament una negociació amb l’Estat. I nosaltres apostem pel que creiem seria l’encaix òptim, conscients que avui, en un món globalitzat i dins de la UE, la sobirania es pot exercir amb major eficàcia en nivells diferents. Per això apostem per un pacte amb l’Estat, sí, però d’igual a igual.

I és a partir d’aquest plantejament que presentem una proposta pròpia, clara i diferenciada. Volem que Catalunya esdevingui un Estat lliure vinculat políticament a l’Estat espanyol a partir de tres premisses: el reconeixement ple de la seva plurinacionalitat i plurilingüisme amb un reconeixement singular i específic de Catalunya, i que sigui Catalunya, lliurement, qui decideixi quines competències cedeix per raons d’eficiència i solidaritat; i la creació d’una hisenda pròpia que permeti finançar la política social i ecològica que necessitem.

I això només es pot fer d’una manera: amb plenes garanties democràtiques. Ni la radicalitat democràtica, ni les majories ajustades que existeixen al país, ni el context internacional permeten un altre camí. Per això continuem defensant un referèndum que no pot ser substituït ni per la imposició de l’Estat, ni per falses dreceres plebiscitàries. Catalunya serà el que decideixi la seva ciutadania.

I a la vegada proclamem que els reptes urgents de Catalunya són més i van més enllà. Per això volem obrir un procés constituent, per canviar el rumb del nostre país, a Catalunya i a Espanya. Durant aquests anys hem comprovat com la dreta catalana i espanyola s’unien per aplicar les mateixes retallades. Fer fora a PP i CiU dels respectius governs hauria de ser una prioritat per a totes les forces progressistes. Per a nosaltres ho és. Només així podrem construir una veritable alternativa. Per això apostem per l’articulació d’un front de forces polítiques i socials d’esquerres que pugui ser majoritari, competir i guanyar les eleccions.

Guanyar per canviar les polítiques. Volem passar de l’economia de l’especulació, de l’explotació laboral i del territori, a una economia social i verda i del coneixement. Volem sobirania energètica i alimentària. Volem ocupació de qualitat. Ens cal, és urgent i és possible, un pla de rescat social que asseguri el més bàsic: una llar, aigua, llum i calefacció i una renda mínima garantida. Volem enfortir els serveis públics: la salut, l’educació i els serveis socials i l’ajut a la dependència. I volem una democràcia plena en la què la participació ciutadana, la transparència i la rendició de comptes siguin pràctiques quotidianes.

Notícies relacionades

Vivim un moment d’efervescència. Es respira il•lusió pel canvi, és extraordinari. No serà fàcil, però podem fer-ho realitat. I ICV serà una peça clau avalada per la lluita al carrer, el combat en l’oposició, la fiabilitat en la proposta d’alternatives i l’experiència en Governs de proximitat.

Davant la situació d’emergència que vivim fem aquesta Convenció amb l’objectiu de preparar un procés de canvi que ha de suposar el proper cicle electoral. Al maig tenim municipals, al setembre catalanes i a finals d’any generals. Aquest ha de ser el procés en el què fem fora els governs de l’austeritat dels nostres Ajuntaments, de la Generalitat i de la Moncloa. Per construir una alternativa real tan social com nacional i construir un país més just, net i lliure.