La funció social dels aparelladors

L'aval de la professionalitat

Els certificats oficials dels tècnics garanteixen els treballs en edificació i arquitectura

3
Es llegeix en minuts

En els últims anys, la crisi en el sector de l'edificació i l'arquitectura a Espanya ha provocat cues a les oficines d'ocupació i muntanyes de currículums a la taula dels responsables de recursos humans d'empreses i consultories de selecció. Aquest excés de demanda significa requerir als candidats cada vegada més i més requisits per elegir qui més valor afegit ofereixi.

Els avals de professionalitat es basen fonamentalment en la formació i l'experiència, justificades pels títols i el suport de les referències professionals. Però avui un títol universitari no és garantia suficient per poder aconseguir un lloc de treball. Avui s'ha de sumar una garantia d'especialització que s'obté després de la formació de postgrau i l'itinerari professional. Per diferenciar-se d'altres candidats, s'han de tenir també altres característiques cada vegada més valorades en les ofertes de feina: polivalència, flexibilitat, capacitat de treball en equip, orientació a resultats, lideratge... Són les competències transversals, un intangible difícil d'avaluar a través d'un currículum.

Un tercer element -i no és el menys important- és el desenvolupament professional continu: experiència, l'evolució professional i la trajectòria, a la qual cosa s'haurà d'afegir un historial impol·lut, sense cap taca que pugui generar l'ombra del dubte sobre la professionalitat. Ara bé, què passa quan qui busca aquest professional és un ciutadà corrent, que desconeix quines són les variables de professionalitat que ha de tenir en compte. Quan es tracta de contractar un professional que ha de revisar si el nostre edifici és segur o té deficiències, o aquell que haurà de construir la casa de la nostra vida..., ¿quins avals de professionalitat s'han de buscar? La certificació professional és la resposta.

¿I què és una certificació professional? És un aval de la professionalitat del tècnic emès per una entitat imparcial que, seguint els estàndards de la norma internacional ISO 17.024, certifica que un professional és competent per realitzar una funció o un treball professional concret. Aquest aval serà obtingut després d'un procés d'avaluació rigorós, que segueix un procediment similar al d'un procés de selecció de persones professionalitzat, realitzat per experts qualificats que avaluen la formació i l'experiència, comproven l'historial, examinen competències tècniques, comproven les referències i vigilen que compleixin el seu compromís d'actuar seguint un codi ètic i de bones pràctiques. Igual que passa amb les inspeccions tècniques de vehicles (les itv), succeeix amb els professionals: una entitat certificadora independent assenyala si aquest professional té les competències necessàries per realitzar determinats treballs i en quin grau o nivell les té.

Per afrontar tots aquests reptes, els col·legis d'aparelladors de Madrid i Barcelona -amb el suport del Consell General de l'Arquitectura Tècnica d'Espanya, que agrupa més de 50.000 professionals- acaben de crear la primera Agència de Certificació Professional (ACP) de l'edificació i l'arquitectura a Espanya. Aquesta entitat de certificació professional neix per oferir aquest aval de professionalitat als ciutadans i a les empreses que vulguin contractar o encarregar una feina a un professional de l'edificació i l'arquitectura.

Amb aquesta iniciativa, els col·legis oficials d'aparelladors volem oferir un valor afegit a la nostra funció de defensa del ciutadà i donar valor al nivell de competència del nostre col·lectiu professional -més enllà de l'estricta titulació- certificant així els professionals que mantenen la seva competència al llarg de la vida i que s'especialitzen en l'àmbit que ens defineix: l'edificació i l'arquitectura.

Notícies relacionades

Gràcies a aquesta certificació, els nostres professionals podran millorar la seva competitivitat en el mercat local, ampliar les seves àrees d'especialització i optar també a treballs internacionals que requereixen una certificació professional des de fa anys. L'abast de l'ACP s'equipara d'aquesta manera a altres organismes professionals que estan reconeguts a nivell internacional com són el Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) del Regne Unit o el Project Management Institute (PMI) dels Estats Units.

La certificació professional de persones ve a complementar -i, en alguns casos, a suplir- funcions que estan regulades per la legislació, en què els col·legis professionals exercim la nostra funció de protecció dels ciutadans, que és sens dubte una de les nostres principals raons de ser.