2
Es llegeix en minuts

¿Últimament et sents com si estiguessis bloquejat? Sembla com si tothom estigués bloquejat. Gairebé que està de moda, ¿oi? Particularment no crec que hagi augmentat la proporció de persones bloquejades, més aviat, el que passa és que no sabem desbloquejar-nos.

Permet-me que t'ho expliqui una mica més. En general no sabem desbloquejar-nos, però fins fa poc, fins abans de la crisi, podíem gastar part dels nostres diners en estratègies distractores que tenien una funció de descàrrega.

Aquesta descàrrega, lluny de trencar el bloqueig, el que ens permet és eliminar una mica l'ansietat, agafar una mica d'aire, reposar forces i llepar-nos les ferides per poder seguir endavant... Però és clar, ara el poder adquisitiu ha baixat, el nivell d'estrès ha augmentat i les nostres estratègies compensatòries han deixat de ser pagables...

A més el tema es complica quan ens relacionem amb altres persones, sigui la parella, fills, veïns, transeünts o companys de treball. Si sumem el nostre bloqueig al bloqueig d'una altra persona amb qui hem de relacionar-nos habitualment, el conflicte aquesta servit. Entre dues persones bloquejades les posicions es radicalitzen, les actituds s'enroquen, es culpabilitza l'altra persona i la tractem d'una manera molt negativa creient que amb això estem donant-li el que es mereix al nostre rival i descarregant la nostra mala llet.

En realitat no aconseguiràs res més que provocar patiment, que la teva parella t'abandoni, que els teus fills es cansin de tu, que els teus veïns et facin la vida impossible o que t'acomiadin de la feina per tenir una actitud negativa.

És possible que no puguis sortir d'aquí fora que guanyis en perspectiva, però sovint disposar d'aquesta perspectiva no serà possible fora que intervingui un mediador. Un mediador és una persona amb una gran capacitat d'anàlisi, amb un exquisit tracte i capaç d'obrir canals constructius de comunicació entre les parts. Pot ser un amic, un familiar, un company o fins i tot un professional.

En moltes ocasions, tan sols n'hi ha hagut prou parlant d'una manera constructiva, abandonar els retrets i escoltar. Creu-me quan et dic que moltes parelles no tenen cap altre problema més que no parlen. ¿Quantes converses pendents he vist entre parelles fetes l'un per a l'altre?

Busca un mediador que t'ajudi, una persona independent de les parts i respectada per les mateixes que et permeti guanyar aquesta perspectiva i solucionar el conflicte que tens, el conflicte que possiblement estiguis provocant... Intercedeix, comprèn i aprèn a relacionar-te en positiu, d'una manera constructiva i sense castigar ni fer-los pagar el teu bloqueig a les persones que t'envolten...

Però tornem a veure si aprenem alguna manera efectiva per desbloquejar-nos. ¿Hem de seguir endavant per un camí incert? Com diu un antic proverbi alemany, ¿de què serveix córrer molt si no estàs a la carretera adequada?

Notícies relacionades

Doncs així anem, en un camí incert i sense capacitat per descansar i recuperar-nos. Potser ha arribat el moment de pensar d'una manera diferent, de canviar d'estratègia o de buscar nous enfocaments i recursos.

No segueixis esperant, no segueixis fent el mateix, trenca el teu bloqueig, el teu bloqueig emocional i el teu bloqueig relacional...