1
Es llegeix en minuts

Ahir a la tarda, en un moment de temps perdut, vaig trobar una vinyeta que resumia l’esperit de lluita de la societat actual d’una manera molt fidedigna. Un bloc de pisos, amb vistes al carrer, contempla com un atracador roba a una noia. A les finestres, els veïns contemplen l’escena i decideixen actuar escrivint als seus mòbils i ordinadors un hashtag. Etiquetes que eren una cosa així com: “#helpher” “#helpingher” i “#prayforher”. “Ajudem-la” “ajudant-la” i “resant per ella”.

És la protesta del segle XXI, un modus d’actuació immòbil, quiet i d’implicació relativa. És més fàcil involucrar-se, i oblidar-se. No em cansaré de dir-ho, la campanya “#bringbackourgirls” de la mateixa manera que va aparèixer va dissoldre’s. I ho va fer amb milers de ciutadans prement “like”, “RT” i “FAV” a textos i fotografies de famosos, polítics i coneguts. El ciutadà s’identifica amb la protesta, però perd l’interès. En la línia de com es mou el món d’avui dia, immediatesa, rapidesa, 140 caràcters, implicació superficial, selfie i a parlar d’una altra cosa. La pàgina web bringbackourgirls.us ens recorda que avui, 14 de gener, es compleixen 274 dies de la desaparició de 230 noies. Ho fa amb l’ànim de mantenir el crit d’ajuda que fa nou mesos milions de persones van situar en les portades dels mitjans de comunicació.

Trending topic mundial

La millor manifestació, actualment, és ser trending topic: “piulada massiva a les 19:15h amb el hashtag “x” per aconseguir “x””. Fer constar tres paraules unides per un coixinet i esperar que la solució es presenti des del sofà.

Notícies relacionades

Manifestació sedentària, canvi de foto de perfil i de portada. Ahir “je suis Charlie Hebdo”, demà completaré la meitat de la campanya “#IceBucketChallenge, em gravaré tirant-me aigua gelada i m’oblido de la donació. Una implicació que es coneix popularment com a “postureig. Després ens preguntem, com podem permetre que això passi? Igual que el lladre, el pitjor que li pot passar és que sigui tendència a Twitter. Si cap veí baixa a ajudar a la noia, el lladre seguirà i seguirà.

www.joansole.cat