La clau

El factor humà davant el 2015

1
Es llegeix en minuts

El politòleg George Friedman explica que per fer prediccions a un segle vista cal fixar-se en els grans trets, en les tendències econòmiques, però a una dècada és millor posar la lupa sobre els lideratges, els comportaments humans. Per exemple, en el centenari de l'inici de la Primera Guerra Mundial hem pogut constatar el gran nombre d'assajos publicats que les condicions per al conflicte s'estaven coent des de feia anys, però que va ser la ineptitud de múltiples pro­tagonistes en diferents països la que va portar a una catàstrofe que era evitable.

Mig segle després, el 1962, Barbara Tuchman va escriure el primer gran llibre sobre l'inici del conflicte. Entre la legió de lectors de Los cañones de agosto -va guanyar el premi Pulitzer- hi havia el llavors president Kennedy, que va quedar molt impressionat. L'octubre d'aquell any va esclatar la crisi dels míssils a Cuba, que va tenir la humanitat en el punt més pròxim al conflicte nuclear de tota la guerra freda. El president dels EUA, que tenia molt presents els errors de 1914 detallats al llibre, no es va deixar portar per les veus que clamaven per usar la força per solucionar la qüestió. Segur que el món seria avui molt diferent, si és que existia món.

Tres opcions

Notícies relacionades

Ara mateix és clar que el centre de gravetat del planeta es desplaça inexorable cap a l'eix Àsia-Pacífic, però també és veritat que un grapat de polítics europeus semblen entestats a accelerar aquesta tendència a la irrellevància del Vell Continent.

I aquí, en la petita porció del planeta en què ens toca viure, encarem un 2015 que esperem rellevant. El marc que ens hem donat les últimes quatre dècades amenaça ruïna. Aquí i allà ens proposen tres opcions per seguir endavant: quedar-nos com estem i esperar que amaini, perquè no trobarem res millor; llançar-nos a les reformes abans que sigui tard, o clavar-li una puntada de peu a la taula, repartir una altra vegada i jugar a alguna cosa diferent. Tres opcions per dirimir -afortunadament- a les urnes. Tres opcions i uns líders per encarrilar-les. Vist el panorama, el factor humà genera alguna cosa més que incertesa en aquest futur immediat.