Propostes per a la Barcelona assequible

3
Es llegeix en minuts

El plenari per l’aprovació dels pressupostos és el més important de l’any. A Barcelona, els debats de 2013 i 2014 van posar de manifest la incapacitat del govern per explicar el seu projecte de ciutat, i per trobar un mínim consens que els permetés aprovar-los amb la normalitat a què estàvem acostumats.

No seria estrany que a les portes d’un any electoral es repetís l’escenari d’uns pressupostos prorrogats. Sobretot si tenim en compte el clima social marcat per les mobilitzacions al carrer que hem viscut els darrers mesos.

La “vella política” aconsellaria posar l’estratègia electoral per davant de les necessitats de la ciutadania, i alimentar el malestar contra Trias les trenta-dues setmanes que resten fins a les properes municipals. Però em presento a les eleccions pel meu compromís amb la ciutat i amb la seva gent, no amb la “vella manera de fer política”.

Vull ser alcalde de la ciutat perquè la gent de Barcelona cregui en el nostre projecte de futur, no gràcies a què els seus problemes es tornin inaguantables. Em presento per ser l’alcalde d’una Barcelona optimista igualitària, no el d’una ciutat emprenyada i dividida. 

I sóc conscient que calen respostes avui, perquè hi ha barcelonins i barcelonines que no poden esperar fins que guanyem el pròxim mes de maig. 

Per això acabo de tornar a oferir a Trias una abstenció del Grup Municipal Socialista que faciliti l’aprovació dels pressupostos de l’Ajuntament de Barcelona pel 2015, sempre i quan accepti tres propostes que faran més assequible Barcelona a la ciutadania:

1. La retallada del preu del transport públic. La targeta més utilitzada (T-10) ha pujat de preu un 23,1% entre el 2012 i el 2014, mentre la inflació només ho ha fet en un 0,9% en el mateix període. No és just que aquest increment es carregui sobre els barcelonins i barcelonines, quan l’ajuntament disposa d’un superàvit anual de 100M€.

2. L’extensió del dret a l’educació 0-3 a la ciutat. Barcelona només atén el 60% de la demanda de places en escoles bressol, i el cost de l’escolarització suposa una càrrega cada cop més important a les famílies. Per això exigim que es recuperi l’aposta de l’ajuntament per l’educació 0-3, augmentant la despesa en educació en els pressupostos dels pròxims anys.

3. Incrementar els recursos destinats a la formació reciclatge dels aturats de llarga durada de Barcelona, que ja suposen gairebé el 50% del total de la ciutat. Una ciutat solvent i sanejada ha de donar oportunitats a aquells que més han patit la crisi. Cal que Barcelona Activa torni a ser l’eina per oferir una nova oportunitat aquells que més han patit la crisi. Per això plantegem impulsar programes adreçats a persones que porten més de dos anys a l’atur i disposen d’uns ingressos baixos. 

La meva proposta per Barcelona va molt més enllà d’aquestes tres mesures, perquè sóc conscient que cal molt més per canviar la Barcelona sense projecte, sense govern i de dues velocitats de Trias. Però són la nostra condició per començar a parlar dels pressupostos amb Trias, perquè el nostre objectiu és fer la vida més fàcil a la gent de Barcelona.

Vaig llançar aquesta proposta fa deu dies, i l’Alcalde encara no ha dit públicament si accepta o no les nostres condicions. Mantinc les esperances perquè aquesta mateixa setmana hem acordat una inversió de 4M€ als barris de la Marina del Port, Badal i Sants, pels pròxims mesos.

Alguns poden pensar que és un risc aparèixer pactant amb Trias per la millora d’aquests barris, però per nosaltres les voreres de Sants-Montjuïc són tan importants com les de Diagonal i Passeig de Gràcia.

La meva vocació és Barcelona. Per això sempre estic disposat a parlar amb qui calgui d’iniciatives que dignifiquin els barris de la ciutat i facin la ciutat més assequible als barcelonins i barcelonines.

Els pressupostos de 2015 poden ser una gran oportunitat per començar a fer-ho realitat. 

Ja tindrem temps de parlar d’eleccions d’aquí a uns mesos. Ara cal assegurar que els pressupostos de 2015 siguin una mica millors que els de 2014 i que facilitin la vida de la gent de Barcelona.

Notícies relacionades

Confio que Trias sabrà estar a l’altura de les circumstàncies, i doni una resposta aquesta mateixa setmana.

.