2
Es llegeix en minuts

Un dels arguments més potents que sol utilitzar el moviment unionista se sol moure en el concepte del silenci. La majoria “silenciosa”, els partits “silenciats” pels mitjans i el hashtag “parla la Catalunya silenciosa” com a lema de convocatòria per a la manifestació del 12 d'octubre. Un argument que es dilueix en la seva mateixa concepció. Més enllà del mite que sosté la teoria que tant Partit Popular com Ciutadans no tenen presència en els mitjans catalans, facin un repàs a les entrevistes i tertúlies on han aparegut tant Rivera com Enric Millo o Camacho en les últimes setmanes, resulta curiós que es digui que no tenen dret a expressar-se quan la postura que defensen –no a la consulta- imposa el silenci als silenciosos i als sorollosos.

No votar, és callar. La distinció de les majories segons el grau de decibels que generen resulta una mica còmic quan s'hauria de fer, al meu entendre, mitjançant el recompte de vots. De la mateixa manera que es fa en les eleccions municipals, autonòmiques i generals on cada partit representa la força i voluntat de la societat en un parlament. L'irònic de la situació resideix en què el repte dels qui es coneixen com la majoria sorollosa, és que els “silenciosos” votin. Perquè votar és parlar.

Més que la Catalunya silenciosa, el que hi ha ara mateix és una Catalunya silenciada o obligada a callar. Eh! Tota ella, incloent-hi totes les sensibilitats: unionistes, federalistes i independentistes. Sí, el 12 d'octubre parlarà la que es considera silenciada pel procés. De la mateixa manera que aquests tres últims 11 de setembre ho ha fet aquella que demana veu i vot al govern central i aquest l'hi nega. No estan ambdues silenciades?

Notícies relacionades

El 12 d'octubre hi haurà concentracions per reivindicar la veu del qui consideren que no poden parlar. Em pregunto, no és una campanya que sense voler-ho demana el mateix que els sorollosos? Dret a expressar la seva opinió. Sense voler-ho, implícitament estan dient el mateix que els que van sortir al carrer l'11 de setembre: volem parlar, acció que en democràcia es materialitza mitjançant el vot. Impedir votar és silenciar a totes la veus de Catalunya. Quan els centres d'opinió mostren que més del 70% dels catalans volen votar, és per alguna raó. Catalunya, en totes les seves expressions, demana veu.

www.joansole.cat