Premis Impulsa de la Fundació Príncep de Girona

Celebrar el talent

Units per la xarxa, joves de tot el món tenen el potencial de transformar els processos de creació

3
Es llegeix en minuts

Escoltar els joves, posar atenció en les seves paraules és convèncer-se cada dia que són ells els que han de liderar de forma indiscutible la transformació que el nostre món està requerint i experimentant. Any rere any, els premis Fundació Príncep de Girona ens descobreixen diverses trajectòries que impressionen no només els jurats que han d'avaluar-les, sinó també tots aquells que tenim ocasió de conèixer-les.

Molts, moltíssims, massa joves al nostre país ho estan passant malament. Són segurament els que més estan patint la debacle laboral que la crisi econòmica ha portat. Però l'optimisme i l'ímpetu per tirar endavant són més forts que qualsevol altra circumstància. És un privilegi seguir aquests joves de prop en el seu camí professional i personal i reconèixer-hi cada dia la mateixa emoció que els il·luminava la cara en el moment en què van recollir el premi davant d'un auditori ple d'altres joves, més de mil, que els observaven amb curiositat i admiració. Hem tingut la sort de ser testimonis dels primers passos de la seva trajectòria professional. Molts compartirem els seus èxits, i també els seus moments de dificultat, que reapareixeran al llarg de la seva vida per, no obstant, fer-los encara molt més forts.

Cada juny celebrem a Girona el talent individual de quatre joves que han destacat en entorns ben diferents com l'empresa, l'àmbit social, la investigació o l'art i les lletres. Tots comparteixen unes característiques que els han assenyalat per ser els elegits: la seva actitud emprenedora davant la vida en general i en la seva trajectòria professional en particular, el seu coratge, el seu optimisme i la seva perseverança.

Però també volem celebrar i reconèixer el talent col·lectiu, i això és el que es proposa any rere any el Fòrum Impulsa, la plataforma en què els joves inquiets es troben, connecten i activen els seus talents per a la transformació social. En l'edició del 2014, que se celebrarà a Girona divendres que ve, dia 27 de juny, es mostrarà com una societat oberta i col·laborativa ofereix als que tenen la inquietud de transformar la seva realitat un marc accessible i dinàmic per activar les seves capacitats, promoure nous projectes o sumar-se a altres ja existents.

¿Per què és especialment important per als joves una societat oberta i col·laborativa? Fonamentalment perquè genera oportunitats. Són ocasions per ara mateix, immediates i viables, però també construïdes per ser útils en el futur. Perquè una societat oberta permet participar contribuint, col·laborant o intercanviant; perquè es pot participar des de la pràctica, reduint les barreres d'entrada a la creació i a la distribució de valor. Hi ha diferents rols, altres papers més enllà d'aquell emprenedor que és capaç de crear una organització. Es tracta d'un procés meritocràtic que permet que el talent i l'esforç, que la capacitat i l'empenta de cada un es vegin reconeguts de forma pública en funció de la seva contribució, al mateix temps que els permet preparar-se per liderar els processos de transformació que veurem els pròxims anys: en el coneixement, en la innovació, en el consum, en la producció…

Notícies relacionades

A la ciutat de Girona assistirem a l'escenificació d'un relat fonamental, que parteix de la constatació de l'oportunitat que significa que la meitat de la població del planeta és menor de 30 anys i que la gran majoria ha tingut accés a l'educació bàsica i, a més a més, està connectada. La unió a la xarxa de la joventut és massiva, inevitable i representa un element definitori de l'actualitat social que vivim. Per primera vegada, joves amb capacitats i amb nous recursos disponibles estan units i tenen el potencial de poder transformar els processos de creació i de distribució de valor.

Els canvis en el model social i econòmic, així com en la manera de fer les coses, afecten, encara que a velocitats diferents, tots els àmbits de la nostra vida. Les organitzacions exploren vies per integrar capacitats externes en els seus processos d'innovació i formulació de propostes. Mentrestant, un nombre creixent de ciutadans exploren estils de vida basats en el fet de compartir recursos, generant iniciatives trencadores que tenen com a objectiu final transformar la societat del futur des d'un present de  vegades descoratjador però que també és molt prometedor. A l'horitzó, un camp ple de possibilitats que permet superar els límits del sistema actual i fixar reptes més ambiciosos tant en l'accés universal al coneixement com en la participació dels ciutadans en tots els àmbits o en la generació d'un sistema econòmic i social eficient i sostenible. I sempre amb els joves al capdavant.