La clau

El costat equivocat

1
Es llegeix en minuts

L'excel·lent notícia del retorn a casa del nostre company Marc Marginedas a penes suposa una minúscula gota d'alegria en l'immens mar de contrarietats que pateix aquest atribolat món. Sis anys llargs de dura crisi ens han deixat ja el cos i la ment massa destrossats per assimilar moltes més penes. De tota manera, a l'ambient no s'aprecien grans indicis que la tempesta hagi d'amainar. Ni en l'aspecte econòmic, ni en el polític, que al capdavall el segon va de la mà del primer.

En molt poc temps hem perdut de vista el drama sirià, que ja transcorre sense testimonis, per quedar encegats per la crisi d'Ucraïna, que evoca llocs i fets arxivats al bagul de la història, com ja va passar els anys 90 durant el conflicte dels Balcans. Rússia es refà de la derrota de la guerra freda i, desproveïda de la vestimenta ideològica d'abans, busca recuperar l'antic espai soviètic. Una cosa semblant fa el segon gegant excomunista a l'Àsia, cap on bascula el pèndol de la història. La Xina i el Japó es repten en una perillosa disputa pel control de grans bosses de gas i petroli. Tornen a alçar-se banderes i reapareixen els fantasmes de les atrocitats dels anys 30 i 40, que no van anar a la saga dels nazis.

El paradís terrenal europeu que vam començar a edificar sobre les ruïnes de les dues guerres mundials s'esquerda, i ja és vist més com un problema que com una solució per milions de ciutadans al sud i el nord del continent, que tornen a escoltar veus que també crèiem emmudides. Unes subtileses les nostres que no desanimen milers d'éssers humans als quals encara els va pitjor i que es juguen la vida (i la perden sovint) per arribar a Ceuta, Melilla o Lampedusa, les portes d'entrada al capdavall al seu mític Edèn.

Notícies relacionades

Dubte raonable

Dilluns passat Obama es dirigia a un Putin disposat a recuperar Crimea per les braves per recriminarli que s'hagués col·locat «al costat equivocat de la història». Vist el panorama, costa acceptar que algú amb un mínim poder en aquest món es trobi avui al costat correcte de la història. Si és que aquest lloc encara existeix.