La roda

L'OPA dels republicans

1
Es llegeix en minuts

Amb les eleccions europees com a camp de proves, i malgrat que la Unió s'està jugant el seu futur polític, econòmic i social, amb tot el que això significa, alguns partits catalans estan aprofitant l'ocasió per posar en marxa les seves estratègies polítiques internes. Si el PSC o ICV van destacar per posar en marxa sistemes de primàries, ERC i el seu intent d'aconseguir candidats estrella pròxims als socialistes estaria preparant l'escenari posterior al 9 de novembre.

Notícies relacionades

Lluny de teixir un moviment transversal i circumstancial per aconseguir una hipotètica independència, que és com es presenta, l'estratègia dels republicans estaria repetint esquemes similars als que va seguir CiU en el passat. Si amb la creació de la denominada casa gran del catalanisme, CiU només va aconseguir atraure un Ferran Mascarell a qui els socialistes van posar fàcil acceptar la proposta que li feia  Mas, ERC podria anar una mica més enllà. L'intent de Junqueras d'atraure figures vinculades al PSC podria tenir la vista posada en l'endemà de la no celebració d'una hipotètica consulta. Majoritària a Catalunya, amb federalistes i independentistes a les seves files amb el pretext que només  junts es podria avançar cap a una Catalunya independent, ERC estaria construint una versió actualitzada i una mica més d'esquerres de la CiU de tota la vida.

Si per a la reforma d'Espanya hi ha dos possibles pactes, federalistes amb independentistes i federalistes amb autonomistes, i havent descartat el PSC d'entrada la primera de les dues opcions, l'estratègia dels republicans podria passar per quedar-se amb aquest espai. És clar que, donada l'excitació acumulada a tot el país, seria necessari destacar que potser les aliances que ara es volen presentar tenen la vista més posada a forçar una reforma que no pas a aconseguir una ruptura.