Ocupació: A Rajoy les mentides no li duren ni 24 hores

2
Es llegeix en minuts
Mariano Rajoy, durant una de les seves intervencions en el debat, aquest dimecres.

Mariano Rajoy, durant una de les seves intervencions en el debat, aquest dimecres. / Javier Lizón (EFE)

El resum del debat de l'Estat de la Nació bé podria ser “S'enxampa  abans Rajoy que un mentider”.

Sens dubte, Rajoy té el dret a presentar el resultat de les seves polítiques pel seu costat bonic, encara que cap angle sigui bo. Fins i tot forçant la interpretació de la realitat.

Pot comprendre's que Rajoy eludís debatre de l'augment de la desigualtat i pobresa durant el seu mandat. Fins i tot que digués que aquest augment es va iniciar abans de la seva arribada a la Moncloa –cosa certa–.

Fins i tot es podria comprendre que no volgués parlar de la caiguda dels salaris en aquests dos anys del seu Govern. Encara que costa més entendre que insistís en els benèfics efectes de la Reforma Laboral PP-CiU, just al mateix temps que el Banc d'Espanya reconeixia que la caiguda de salaris durant el 2012 va ser més intensa del que inicialment reconeixia el mateix Banc i el Govern.

Hi ha opinions que entren en el terreny de la valoració política i són legítimes. Però durant aquests dos dies Rajoy ha superat tots els límits acceptables de la mentida sobre la realitat de l'ocupació.

Ha intentat manipular la ciutadania, presentant la reducció d'aturats registrats com a creació d'ocupació. Quan sap o hauria de saber que la reducció de l'atur registrat –mínima– no obeeix a la creació de feina sinó a la caiguda de la població activa, fruit de factors demogràfics, del retorn d'immigrants als seus països i de la sortida d'emigrants espanyols a l'exterior.

A més resulta del tot inacceptable que durant dos dies repetís innombrables vegades –vaig perdre el compte– que els afiliats a la Seguretat Social del gener del 2014 han augmentat en relació amb els del gener del 2013. Perquè això és radicalment fals.

Segons les mateixes dades de la Tresoreria de la Seguretat Social la mitjana d'afiliats del mes de gener del 2013 eren 16.179.438 afiliats i ha baixat el gener del 2014 a 16.173.609.

Però el que ja deixa Rajoy en el ridícul més espantós és la publicació avui 27 de febrer, quan encara no ha acabat el debat de l'Estat de la Nació, l'INE publica les dades de Comptabilitat Nacional del 4t trimestre del 2013. En ells es confirma que l'ocupació mesurada en termes equivalents a temps complet i corregida dels efectes estacionals i de calendari contínua caient. Tant en el conjunt d'ocupats, com en els treballadors assalariats.

En el 4t trimestre del 2013 hi ha 265.000 llocs de treball equivalents a temps complet menys que un any abans, el gener del 2012. Una caiguda de l'1,6% que és més gran entre l'ocupació assalariada (-1,9%) i molt més gran a la indústria, on la caiguda continua sent molt intensa, el 4,8% menys en un any.

Aquestes dades de comptabilitat nacional ens diuen tres coses. Que la Reforma Laboral està precaritzant la feina i provoca un procés de substitució de feina a temps complet per temps parcial. Que les dades confirmen la percepció que té la gent a les empreses i al carrer, l'ocupació no creix i Espanya no avança.

Notícies relacionades

I que Rajoy menteix tant que se l'enxampa abans que un mentider.

Post publicat al blog de Joan Coscubiela