2
Es llegeix en minuts

Rajoy en el debat de l'Estat de la Nació ens ha parlat de la seva nació de "cartró pedra". La que només existeix als seus discursos i campanyes d'imatge. La realitat social de l'augment de la pobresa i la desigualtat semblen no existir per a Rajoy. És una realitat que es nega a veure.

Però no només no ha parlat dels negatius i injustos impactes de les seves polítiques en la gent. S'ha atrevit a dir coses que són evidents mentides i que en una democràcia madura li obligarien a dimitir.

Quan ha dit que es va resistir a les pressions de l'OCDE i l'FMI per abaixar les prestacions de desocupació, menteix. Ho va fer al juliol 2012 amb el Decret Llei 20/2012 que va aprovar retallades importants que afecten especialment la gent més gran de 50 anys i que han provocat una caiguda de 10 punts (del 71% al 61%) en la taxa de cobertura dels desocupats.

També menteix quan presumeix de la pròrroga del programa Prepara, amagant que aquesta pròrroga va anar acompanyada d'una reforma que augmenta els requisits d'accés a la prestació i que ha reduït al mínim els seus beneficiaris.

Enmig de tantes mentides ha deixat anar la seva nova promesa, la de la suposada reducció de cotitzacions per a les empreses. És el moment de recordar que fa 20 mesos, quan va presentar el rescat de la banca, ja va anunciar una reducció de dos punts en les cotitzacions empresarials. Per compensar, va dir, la pujada d'impostos de la renda i impostos indirectes. La pujada d'impostos al treball i al consum es va materialitzar, però la baixada de cotitzacions mai. I encara esperem una explicació a la seva mentida en seu parlamentària.

Així que no podem evitar pensar que estem davant una altra promesa trampa que durarà el que duri el debat de l'Estat de la Nació i els titulars de premsa. Per això ja he presentat una petició de compareixença urgent de la ministra d'Ocupació perquè expliqui amb detalls la mesura anunciada.

Dels requisits anunciats per accedir a la tarifa plana es dedueix que seran pocs els contractes que se'n beneficiïn.

Notícies relacionades

Per això és el moment de preguntar a la ministra, quants contractes considera que afectà aquesta tarifa plana. Si també s'aplicarà a contractes a temps parcial. Qui pagarà el diferencial d'ingressos de la Seguretat Social, l'Estat via impostos o els pensionistes via retallades. Si es reduiran només les cotitzacions empresarials o també la dels treballadors. Perquè ha optat per una forma de deducció de cotitzacions que beneficia més els salaris alts.

Aquestes i altres preguntes haurien de contestar-se aviat. Esperem que aquesta vegada la ministra no es negui a comparèixer i puguem conèixer si estem davant una altra mesura trampa, davant una altra manipulació política.