El tomb de Kíev

Maidan, la caiguda d'un règim

La situació que han d'afrontar les noves autoritats d'Ucraïna és extremadament difícil

4
Es llegeix en minuts

La resistència dels ciutadans ucraïnesos que, durant mesos, han sortit al carrer desafiant un fred glacial, les forces especials i finalment les bales, ha aconseguit enderrocar el règim en només dos dies. Desercions de diputats, diplomàtics i policies, un cap de les Forces Armades que es nega a intervenir contra el poble... Quan un Govern s'enfonsa, es nota. El president dimitit repeteix l'argument rus del cop d'Estat i l'assalt de feixistes. Però és la seva fugida la que ha creat el buit de poder, i totes les mesures que s'han pres des d'aleshores han respectat el marc de la legalitat vigent.

Impressiona veure la calma i la responsabilitat amb què s'ha portat la gent fins ara. Cap intent de pillatge o de justícia expeditiva. Els nous líders han actuat de forma sorprenentment eficaç per restablir el funcionament de les institucions i evitar el descontrol. Per àmplia majoria i en una capacitat legalment prevista, el Parlament ucraïnès ha dotat el país d'un president interí que haurà de portar a terme el full de ruta aprovat pels diputats fins a les eleccions presidencials.

La velocitat amb què ha caigut el règim demostra fins a quin punt els seus fonaments eren febles. Fins i tot els oligarques, el seu principal suport a part dels òrgans de repressió i un sistema judicial captiu, havien començat a distanciar-se del president. Ianukóvitx representava l'amalgama entre poder polític i poder econòmic. Fins que ell i el seu entorn van començar a amassar fortunes i descuidar els interessos dels altres oligarques. Una altra raó del distanciament va ser l'acostament a Rússia després de la negativa de Ianukóvitx el novembre del 2013 a firmar l'acord d'associació amb la Unió Europea, cosa que posava en perill els interessos comercials dels grans empresaris. Si bé Rússia i la Unió Europea ocupen llocs molt semblants en el comerç exterior d'Ucraïna, les inversions europees al país multipliquen per deu les russes. Cosa que cap empresari pot permetre's passar per alt.

Amb tot, la situació que han d'afrontar les noves autoritats és extremadament difícil. El que s'obre ara és una cursa d'obstacles de talla. Per començar, el moviment d'oposició era, i continua sent, molt heterogeni en la seva composició política: des de partidaris clars d'una integració amb la Unió Europea fins a grups d'ultradreta que no tenen gaire a veure amb els valors d'aquella. I a més a més hi ha Maidan, entès com tota la gent anònima que ha lluitat sense descans però que no es reconeix en cap dels líders de la protesta. L'únic que els ha unit fins ara ha estat aconseguir acabar amb el règim. Un cop complert l'objectiu, caldrà veure com afectaran aquestes divisions internes el procés que ha de portar fins al veredicte electoral.

Notícies relacionades

A més, Ucraïna és un país que està a un pas de la bancarrota. El novembre del 2013, el llavors primer ministre va justificar la decisió del Govern de suspendre els preparatius per a la firma de l'acord d'associació amb la Unió Europea per les dures condicions del préstec de l'FMI que el Govern esperava (sense haver complert ni en aquell moment ni abans les reformes requerides). Rússia, en canvi, va declarar de seguida que estava disposada a ajudar el seu veí amb un préstec de la mateixa quantitat, 15.000 milions de dòlars. Ara, Moscou ha suspès el seu compromís malgrat que el president Putin havia declarat recentment que aquesta ajuda es mantindria encara que canviés el Govern, perquè estava «dirigida al poble ucraïnès».

El tercer problema, i probablement el principal repte ara, és la divisió del país entre, simplificant, prorussos i proeuropeus. Cal entendre que aquesta divisió no és ni ètnica ni lingüística sinó clarament política, entre dos models de governança. Convé recordar, per exemple, que l'aclaparadora majoria dels ucraïnesos -inclosos els russòfons, que ni de lluny són tots prorussos- van votar per la independència d'Ucraïna el desembre del 1991, amb més del 90% de vots a favor. Fins i tot a Crimea, la regió clarament dominada per una població russa històricament més recent, el  va passar del 50%. Més recentment, una enquesta d'opinió del novembre del 2013 mostra que un 50% dels ucraïnesos de l'est i el sud del país s'han pronunciat a favor de l'opció europea. Amb tot, no hi ha cap dubte que la nova situació i les incerteses que l'acompanyen han despertat un recel més gran en aquest costat del país, tant en una part de la població com en les autoritats locals, molt compromeses amb l'antic règim. Però és de la península de Crimea, l'única república autònoma d'Ucraïna, amb base naval russa i que ja ha dirigit diverses crides a Rússia, d'on probablement poden provenir els principals problemes.