La clau

Mentre arriba el dia

1
Es llegeix en minuts

Ja que aquest any no ens escaparem del debat sobre el Procés, de camí cap al 9 de novembre, el mínim que podem demanar als que proposen alternatives per a Catalunya és claredat i pedagogia. Es tracta de ser una mica britànics -sense arribar a un debat a la tele Cameron-Salmond, ¡per favor!- i abordar la qüestió desapassionadament, per avaluar i decidir (si ens deixen). Difícil, però no impossible.

Els defensors de l'statu quo haurien de deixar d'escudar-se en la il·legalitat del procés, de comparar el Camp Nou sobiranista amb el Nuremberg nazi, d'atiar ruptures familiars i altres bestieses. A la gent que n'està fins al capdamunt no se la guanya amb aquest menú. Camacho va gosar moure's una mica i en va sortir esquilada. ¿Hi haurà oferta del PP o esperem a veure si amaina? Ciutadans proposa regenerar Espanya perquè no la conegui ni la seva mare, objectiu amb el qual Catalunya quedaria feliçment encaixada (i assimilada). Des de Prim que s'intenta. A veure aquesta vegada.

Els de les terceres vies haurien de moderar l'allau de profunds articles per a iniciats, ja sabem que són gent molt llegida. El tàndem PSOE i PSC actua avui a Barcelona, ¿concretem el document de Granada, parit per sortir del pas? Ha tornat Iceta, o sigui que Rubalcaba i Navarro ja tenen intèrpret. ¿I ara què? ¿Esperem que el PP abraci el federalisme? Unió, a part d'exhibir la seva secular bíblia confederal, ¿podria desenvolupar una mica més l'enunciat? ¿Ho té parlat amb algú a Madrid? Herrera com a mínim s'entén amb Cayo Lara.

 

Als partidaris de sortir corrent, ¿podem demanar-los una mica de realisme? Una Catalunya independent és viable, però això no passaria en el buit. Hi ha una llarga llista de contres que defugen, començant pel Consell Nacional de la Transició, que després d'un ardu estudi augura la genialitat que el Barça seguiria a la Lliga espanyola. Si tot té aquest rigor, deixem-ho córrer.

Notícies relacionades

Saber per decidir

No s'ha de ser un linx per preveure una ruptura molt traumàtica i més d'una dècada de dificultats: encaix internacional, boicot espanyol, disfuncions del nou Estat… Un pot acceptar aquest peatge, però ha de saber-ho abans de decidir.