Síria, s'apaga la llum

1
Es llegeix en minuts

Aquesta vegada li ha tocat a Metges sense Fronteres. Cinc estrangers més que cauen en mans dels gihadistes en aquell forat negre en què s'ha convertit la guerra civil siriana. En el temps en què les primaveres d'Egipte, Tunísia  i Líbia han florit i s'han marcit, el conflicte sirià compleix el seu tercer any sense haver viscut ni una sola alegria, víctima d'una barbàrie similar a la que vam viure a Bòsnia. A diferència de la guerra balcànica, que  vam mantenir fixada a la retina, a Síria la tragèdia s'esvaeix a mesura que s'apaguen els focus.

El nostre company Marc Marginedas va complir ahir quatre mesos de segrest, un infortuni que comparteix amb els també periodistes espanyols Javier Espinosa i Ricard Garcia Vilanova i una trentena llarga d'altres països. Sense ells, sense testimonis solvents que aixequin acta, ens queden a penes algunes imatges de la massacre, l'SOS que les víctimes aconsegueixen llançar al món a través de la xarxa. Sense context, esbiaixades, sense contrastar, és cert, però d'una eloqüència suficient per no oblidar la matança de la qual han donat testimoni tants periodistes ara en forçat silenci.

Notícies relacionades

Barrils o gasos

Avui són els barrils carregats d'explosius llançats des d'helicòpters sobre els barris on viu la població civil de les ciutats rebels, tan mortífers i indiscriminats com les armes químiques emprades l'any passat per Assad, que van posar els Estats Units al caire de la intervenció. Llavors vam descobrir que hi ha una doble vara per mesurar com es mata la població civil. S'admet eliminar 100.000 persones amb tota mena d'artefactes, excepte amb gas -«una arma qualificada d'atrocitat per un món que aprova els abusos però detesta les innovacions», escrivia amb ironia el britànic Liddell Hart, gasejat a la batalla de Somme, el 1916-. Una línia vermella traçada per Obama de cara a la galeria mundial. La sortida de l'embolic químic que Putin va oferir als Estats Units ha deixat a la seva sort un país que posa els morts en una partida d'alta volada entre l'Iran i l'Aràbia Saudita, en la qual el món ha fet mutis. Ha decidit tancar la porta i tirar la clau.  #MarcTesperem.