1
Es llegeix en minuts

Michelle Bachelet s'enfronta al gran repte de captivar els ciutadans per evitar que l'apatia política quedi enquistada. Bachelet tindrà quatre anys per revertir aquesta complexa situació. Un significatiu percentatge d'electors ha preferit abstenir-se en aquests comicis com a conseqüència, en part, de la pèrdua de credibilitat dels dirigents polítics. Xile necessita un gran canvi en les estructures polítiques d'un Estat lligat de mans per les limitacions imposades per una Constitució de la dictadura, nascuda i pensada el 1980, precisament, per condicionar qualsevol avanç de la democràcia.

Malgrat que l'àmplia coalició de centreesquerra té majoria absoluta tant al Congrés com al Senat, no n'hi haurà prou per anul·lar la Constitució, ni tan sols per reformar-la sense el concurs del partit menys extrem de la dreta extrema xilena. Renovació Nacional en tindrà la clau, però, en el cas d'oposició a aquest canvi imprescindible, no hi hauria cap altre camí que convocar un referèndum perquè el vot sobirà permeti suprimir els perversos preceptes que han impedit l'avanç i l'aprofundiment de la democràcia des de la recuperació de les llibertats el 1990.

Notícies relacionades

Bachelet sí que podrà, en canvi, aprovar la imprescindible reforma educativa; per mitjà de l'augment d'impostos a les corporacions empresarials per finançar l'ensenyament universal de qualitat, el gran reclam des del 2011 de les massives manifestacions estudiantils. Tres d'aquells joves líders pingüins han estat elegits parlamentaris, entre ells la carismàtica Camila Vallejo, i juntament amb el Partit Comunista es disposen a tenir un paper vigilant del canvi compromès.

Els nivells de pobresa s'han reduït del 45% al 14% en els últims 23 anys, però més de la meitat de xilens sobreviu amb 400 euros mensuals, amb enormes distàncies entre rics i pobres. Reptes d'enorme complexitat per a una presidenta que ha aconseguit renovar la confiança de milions de xilens, esperançats que, aquesta vegada sí, l'energia de Bachelet vencerà el desànim.